De gouverneur van de staat Missouri, Jay Nixon, gaat de Nationale Garde inzetten in Ferguson, waar de politie zondag opnieuw traangas inzette bij een protest. De Garde moet verdere escalatie van de rellen voorkomen.

Dat maakt hij bekend op zijn website. De Garde gaat de plaatselijke politie ondersteunen tot de rust is teruggekeerd. 

De gouverneur heeft een decreet ondertekend dat de inzet mogelijk maakt. Eerder werd al de staatspolitie ingezet  in de voorstad van St. Louis.

In Ferguson is het zeer onrustig sinds vorige week zaterdag de ongewapende, zwarte tiener Michael Brown door een politieagent is neergeschoten.

Na een aantal onrustige dagen leek de rust in de stad vorige week teruggekeerd. Met het instellen van een avondklok lijken de autoriteiten zich opnieuw de woede van de inwoners van Ferguson op de hals te hebben gehaald.

Avondklok

Zondag kreeg de politie naar eigen zeggen te maken met ''gecoördineerde aanvallen''. Die begonnen al voordat de avondklok inging om middernacht.

Agenten werden beschoten en bekogeld met molotov cocktails. De politie reageerde daarop met traangas. De rellen liepen (weer) uit op plunderingen.

Even voor 21.00 uur (lokale tijd) waren er schoten te horen in Ferguson. Later werd een vrouw met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend of de vrouw gewond raakte bij de schotenwisseling.

Garde

Elke Amerikaanse staat heeft zijn eigen Nationale Garde. De leden zijn reservisten van de Amerikaanse krijgsmacht, maar worden vooral ingezet voor binnenlandse aangelegenheden zoals de onlusten in Ferguson, of natuurrampen. 

Nixon veroordeelt de grote groep mensen die een "dag van hoop en vrede ernstig hebben verstoord". De groepen individuen zouden voornamelijk van buiten Ferguson en de staat Missouri komen om onrust te stoken.

"Ze brengen een groot risico met zich mee voor de lokale bevolking van de voorstad", aldus Nixon.

Autopsie

Uit een autopsie bleek zondag dat Brown zeker zes keer is beschoten, waaronder twee keer in het hoofd. Ook is hij zeker vier keer in de rechterarm geraakt. Dat melden Amerikaanse media.

Op het lichaam van Brown zijn geen sporen van kruit gevonden, wat zou bewijzen dat hij van een afstand is doodgeschoten.

De autopsie is uitgevoerd door dokter Michael Baden, een voormalig medisch onderzoeker voor de stad New York. Baden hekelde dat de politie in Ferguson zelf geen informatie naar buiten heeft gebracht over de autopsie die ze zelf heeft gepleegd. ''Mensen vragen zich af hoe vaak hij beschoten is. Die informatie had op dag één al kunnen worden gepubliceerd'', aldus Baden.

Minister Eric Holder van Justitie heeft zondag laten weten dat het ministerie een eigen autopsie zal verrichten vanwege de ''bijzondere omstandigheden en op verzoek van de familie''.

Obama

President Barack Obama breekt zijn vakantie in Martha's Vineyard af voor een spoedoverleg over de militaire operatie in Irak en Ferguson.

Het Witte Huis laat niet weten welke discussiepunten precies op de agenda staan. Obama kreeg eerder al kritiek omdat hij twee weken vakantieviert op een eiland terwijl er veel in zijn land gebeurt. Hij gaat in overleg met vicepresident Joe Biden en andere adviseurs.

Bekijk beelden:

Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson