Jihadisten van de Islamitische Staat (IS) hebben een bloedbad aangericht in een dorp in het noorden van Irak. Meer dan tachtig mannelijke jezidi's zijn gedood. 

Dat hebben de jezidische parlementariër Mahma Khali en een woordvoerder van de Koerdische veiligheidstroepen, Halgurd Hekmat, zaterdag gezegd. 

De aanval op het dorp Kocho vond vrijdagmiddag plaats. Beide bronnen zeggen zich te baseren op informatie van overlevenden van de gruweldaad. Kocho ligt in een gebied dat in handen is van IS en voor journalisten niet begaanbaar is. 

Het dorp werd meerdere dagen belegerd, zei Khali. De jezidische bewoners kregen te horen dat ze zich moesten bekeren tot de islam of de gevolgen moesten ondervinden. Uiteindelijk zouden de mannen zijn vermoord en de vrouwen en kinderen gevangen zijn genomen. 

Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op gebieden in handen van de IS. De aanvallen zijn uitgevoerd nabij de Mosul-dam en vijf steden in die regio, meldt het Koerdische persbureau Rudaw zaterdag.

CNN meldt dat het Amerikaanse leger van tevoren al bekendmaakte dat het de Mosul-dam, de grootste dam van Irak, wilde losweken van de Islamitische Staat. Een van de andere doelen was volgens een verslaggever in het gebied een tankstation waar militanten van IS hun auto's bijtankten. 

Verwacht wordt dat Koerdische strijders en het Iraakse leger zaterdagochtend grondaanvallen uitvoeren in de gebombardeerde regio om terrein op de militanten te herwinnen.

Een van de andere doelen was volgens een verslaggever in het gebied een tankstation waar militanten van IS hun auto's bijtankten. Verwacht wordt dat Koerdische strijders en het Iraakse leger zaterdag grondaanvallen uitvoeren in de gebombardeerde regio om terrein op de militanten te herwinnen.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Achtergrond: Islamitische Staat (IS) zonder bondgenotenAlles over de onrust in Irak in ons dossier