Met 1.060 doden en 1.975 besmettingsgevallen is de huidige uitbraak van ebola al de dodelijkste tot nog toe, maar volgens de de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de cijfers in werkelijkheid waarschijnlijk een stuk hoger.

De omvang van de ebola-epidemie in West-Afrika wordt volgens WHO "zwaar onderschat".

De WHO denkt dat de huidige crisis nog maanden gaat duren. De uitbraak begon in maart in Guinee, maar heeft zich inmiddels uitgebreid tot Liberia, Sierra Leone en Nigeria.

De epidemie trekt een zware wissel op de toch al wankele gezondheidszorg in West-Afrika en de vraag komt op of de autoriteiten wel doortastend genoeg reageren.

Er bestaat nog geen erkend middel of vaccin tegen ebola, een virus dat wordt overgedragen door contact met lichaamssappen. Sommige patiënten krijgen het experimentele middel ZMapp toegediend, maar het is nog onduidelijk of het werkt en geen schade toebrengt aan de gezondheid.

Crisis

De Verenigde Staten hebben donderdag gezinsleden van ambassadepersoneel in Sierra Leone opgedragen het land te verlaten. Niet omdat zij met ebola besmet zouden kunnen raken, maar omdat zij door de crisis niet kunnen rekenen op gewone gezondheidszorg, mochten zij die nodig hebben.

De Amerikaanse president Barack Obama telefoneerde donderdag met zijn ambtgenoten van Liberia en Sierra Leone om de ebolacrisis te bespreken.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de WHO. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Atleten

Het Internationaal Olympisch Comité weert drie Afrikaanse atleten van de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing die zaterdag beginnen. Het gaat om twee vechtsporters en één zwemmer. Bij deze sporten is het risico op besmetting het met virus het grootst, al benadrukt het IOC dat die kans nog altijd uiterst klein is.

Alle atleten en trainers uit West-Afrika worden tijdens de Spelen regelmatig medisch onderzocht.

Sierre Leone (10 atleten) en Nigeria (12) trokken zich eerder zelf al terug van de Jeugd Olympische Spelen, naar eigen zeggen onder druk van de Chinese autoriteiten. Het toernooi in de Chinese stad eindigt op 28 augustus.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola