Mensenrechtenactivisten hebben felle kritiek op het politieoptreden in de Amerikaanse plaats Ferguson na het doodschieten van een Afro-Amerikaanse jongen door een agent.

Volgens Human Rights Watch (HRW) intimideert de politie demonstranten en journalisten.

De mensenrechtenorganisatie spreekt van het richten van vuurwapens op vreedzame betogers en de inzet van pantservoertuigen.

Ook is volgens HRW mogelijk buitensporig geweld gebruikt, waaronder het schieten met rubberkogels en traangas op de menigte. Ook zijn journalisten opgepakt.

Toch lijkt na vier dagen en nachten van felle protesten de rust in Ferguson, in de Amerikaanse staat Missouri, teruggekeerd. Na de beslissing van gouverneur Jay Nixon om de ordehandhaving in handen van de politie Missouri te leggen, keerde de rust donderdagnacht enigszins weer.

Geen excuus

Eerder donderdag sprak president Barack Obama zich voor het eerst uit over de rellen in de stad met 21.000, overwegend zwarte, inwoners en een bijna uitsluitend uit blanken bestaand politiekorps. Obama zei dat er "geen excuus" was voor geweld tegen de politie, noch van agenten tegen vreedzame demonstranten. 

Gouverneur Nixon gaf een zwarte politieofficier, Ron Johnson de leiding over de ordehandhaving in Ferguson. "Wij zijn er om te dienen en te beschermen, niet om angst in te boezemen", zei Johnson, die Ferguson en de omgeving goed kent. 

Betoging

Johnson en verscheidene andere politie-officieren en beleidsmakers liepen donderdagavond mee met betogers die tegen het optreden van de politie demonstreerden. Verschillende mensen stopten om hem en anderen de hand te schudden en zelfs te omhelzen.

Rond de mars heerste een bijna feestelijke atmosfeer. Toen het avond werd - een tijdstip waarop in de voorgaande dagen de atmosfeer grimmig werd - waren er geen geüniformeerde agenten te zien.

Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson