De situatie op de Iraakse berg Sinjar, in het noorden van Irak, is sterk verbeterd. Een aanvullende reddingsoperatie om de mensen op de berg te helpen is daarom niet meer nodig. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama donderdag. 

Strijders van de Islamistische Staat (IS), voorheen ISIS, bevonden zich eerder in groten getale aan de voet van de berg, maar volgens Obama is het beleg verbroken.

Eerder stelden bronnen bij de Amerikaanse regering dat er nog ongeveer 4.500 mensen op de berg zitten. De helft van deze mensen zijn herders die zich al op de berg bevonden voor in de regio een crisissituatie ontstond. 

Obama stelde dat Amerika "trots" moet zijn vanwege de Amerikaanse operatie die "nagenoeg vlekkeloos" is verlopen. 

De Amerikaanse luchtaanvallen op doelen van IS zullen wel worden voortgezet, met name om Amerikaanse burgers en het personeel in Irak te beschermen. 

Hulpgoederen

Een team Amerikanen bracht woensdag door op de bergtop. Het team stelde vast dat er minder mensen op de berg zitten en dat de omstandigheden veel minder erbarmelijk zijn dan gevreesd. Diverse landen hebben de afgelopen dagen tonnen hulpgoederen in het gebied gedropt.

De Amerikaanse regering overwoog een militaire operatie om burgers te redden die op de vlucht voor islamitische extremisten op de berg verzeild waren geraakt. Onduidelijk was echter hoeveel mensen zouden moeten worden geëvacueerd. Sommige schattingen gingen uit van tienduizenden.

Minister van defensie Chuck Hagel zei woensdag dat het nu 'veel minder waarschijnlijk' is dat een reddingsmissie wordt opgetuigd.

Eeuwenoud geloof yezidisme bedreigd door IS

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier