'Minister van Defensie' Igor Strelkov van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' stapt op. Woensdag waren er berichten dat hij zwaargewond zou zijn geraakt bij gevechten in Oost-Oekraïne. 

Dit heeft het Russische persbureau Ria Novosti donderdag gemeld. Strelkov is de rebellenleider die triomfantelijk een bericht de wereld instuurde nadat het toestel van Malaysia Airlines was neergestort.

Aleksandr Borodaj, voormalig premier van de volksrepubliek, heeft het bericht ook bevestigd tegen de Russische nieuwssite Lifenews.ru

"Strelkov is net als ik opgestapt", aldus Borodaj. Hij kondigde ook aan dat er een nieuwe minister van Defensie is benoemd,  Vladimir Kononov, bijgenaamd de Tsaar

Woensdag deden berichten de ronde dat Strelkov zwaargewond zou zijn, mogelijk door gevechten in het oosten van Oekraïne. Andere berichten spraken dit tegen. Strelkov, die eigenlijk Igor Girkin heet, wordt als hoofdverantwoordelijke gezien voor het neerhalen van vlucht MH17.

Hij is de derde leider binnen de pro-Russische separatisten die deze week zijn functie heeft neergelegd.

KGB

De Moskoviet Grikin (vermoedelijk geboren in 1970) heeft een lange staat van dienst in conflicten waar Rusland bij betrokken was. Ook staat vast dat hij bij de Russische veiligheidsdienst FSB heeft gewerkt, de opvolger van de beruchte KGB.

Voordat Girkin dit jaar opdook op de uiteindelijk door de Russen geannexeerde Krim en later in Oost-Oekraïne, was hij actief in Bosnië, Transnistrië en Tsjetsjenië.

Girkin vroeg Rusland in mei om militaire steun ''wegens de genocide tegen de bevolking van Donetsk door de junta in Kiev''. Kiev en Westerse bondgenoten zien hem als het levende bewijs dat Moskou achter de opstand in Oost-Oekraïne zit. De Europese Unie heeft hem als Igor Strelkov op de sanctielijst geplaatst, maar zonder geboortedatum.

Human Rights Watch-onderzoekster Rachel Denber beschrijft 'Strelkov' of 'Strelok' (schutter) als een "Russische ultranationalist die graag historische veldslagen naspeelt en hoopt dat Rusland weer een wereldmacht wordt".

Executies

Ze merkte Girkin voor het eerst op eind april, toen hij betrokken was bij de verovering van de stad Slavjansk. In de zelfuitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk' stond hij aan de zijde van de deze week eveneens afgetreden 'premier' Aleksandr Borodaj, een andere Russische ultranationalist.

Volgens Denber stelde Girkin een ''barbaars militair regime'' in in het rebellengebied. Zo heeft hij opdrachten voor executies getekend. Ook zat hij achter ontvoeringen en was hij betrokken bij ''verschrikkelijk geweld'', dat was bedoeld om de Oekraïense presidentsverkiezingen op 25 mei te dwarsbomen.

Denber zegt dat niet vast staat dat Girkin werd aangestuurd door Moskou. ''Maar dat Moskou invloed heeft, is wel zeker'', aldus Denber.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne