Bij  verspreide betogingen in Egypte zijn donderdag drie mensen omgekomen. De protesten markeren de dodelijke demonstraties, een jaar geleden. 

Toen doodden veiligheidsdiensten honderden mensen die protesteerden tegen de afzetting van Mohammed Morsi door het leger. Bij kleinere, verspreide betogingen van aanhangers van de afgezette president gebruikte de politie donderdag traangas.

Eén demonstrant en een voorbijganger zouden zijn doodgeschoten door de politie, toen het tot rellen kwam tussen beide groepen in de hoofdstad Caïro. Dat meldt persbureau AP. Negen mensen zijn opgepakt. Een derde persoon kwam om tijdens de gevechten.

Ook in Alexandrië werd traangas gebruikt om drie lokale protesten te beëindigen. Demonstranten wierpen blokkades op van brandende autobranden en riepen leuzen tegen het Egyptisch leger. 

In augustus vorig jaar greep het leger hard in bij betogingen door leden van de Moslimbroederschap en andere islamitsche organisaties, waarbij duizenden mensen werden gearesteerd. Een groot deel van hen werd dit voorjaar tijdens massaprocessen ter dood veroordeeld. 

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) sprak deze week in een rapport van de ergste massamoord in de moderne geschiedenis van Egypte. HRW merkte op dat de Egyptische autoriteiten hier een jaar later nog niet verantwoordelijk voor zijn gehouden.