De Verenigde Naties (VN) schatten dat nog zo'n duizend vluchtelingen vastzitten in het Iraakse Sinjar-gebergte. 

Een woordvoerder van de VN-missie in Irak Unami heeft dat donderdag tegen het Duitse persbureau DPA gezegd.

In het noordwesten van Irak zijn de afgelopen dagen tienduizenden mensen van de yezidi-minderheid gered uit het Sinjar-gebergte, doordat Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije een doorgang hebben gemaakt.

Eerder werd al duidelijk dat er veel minder voor radicale moslims gevluchte yezidi's in het gebied zijn achtergebleven dan gevreesd.

Operatie

Een Amerikaanse operatie om ze te redden is daarom waarschijnlijk niet nodig, liet het ministerie van Defensie weten.

Twee Amerikaanse ambtenaren zeggen donderdag tegen persbureau AP dat zo'n 4.500 mensen op de Sinjarberg verblijven. De helft van hen zijn herders, die niet geëvacueerd zouden willen worden, aldus de Amerikanen. 

Precieze aantallen zijn echter moeilijk vast te stellen, net als de omstandigheden waarin de vluchtelingen verblijven. 

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het Nederlands kabinet denkt dat IS, voorheen ISIS, in het noorden van Irak ''vermoedelijk verantwoordelijk is voor zeer ernstige internationale misdrijven, zoals oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en genocide''.

Het kabinet overweegt militaire steun aan de Koerden in Irak.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een speciaal rekeningnummer geopend om geld in te zamelen voor de hulp aan vluchtelingen in Noord-Irak: 5125. De organisatie heeft ruim 6 miljoen euro nodig om de operatie voort te zetten.

In het noorden van Irak zijn momenteel vierduizend vrijwilligers bezig met het verstrekken van water, voedsel, medicijnen en andere noodhulp.

Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ze komen uit in vluchtelingenkampen, bij gastgezinnen, in scholen en moskeeën, maar ook op straat. Het Rode Kruis wil hen helpen met eten en drinken, maar ook met andere basale zaken als dekens, matrassen en keukenspullen.

Noodhulp

Overigens liet Stichting Vluchteling donderdag weten 225.000 euro beschikbaar te stellen voor noodhulp. Dat geld gaat niet naar het Rode Kruis maar naar een partnerorganisatie, de International Rescue Committee.

Die gaat onder meer kookgerei, slaapmatten en medicijnen uitdelen in Noord-Irak. Directeur Tineke Ceelen is momenteel zelf in het Midden-Oosten.

''Ik zag ze in het Syrische kamp aankomen: Irakezen die hadden vastgezeten in het Sinjar-gebergte, ernstig uitgedroogd, verward en verzwakt'', liet ze weten. ''Wij kunnen en moéten deze uitgeputte en opgejaagde moeders, vaders en kinderen helpen, nu direct. Want iedere minuut telt als je niets meer hebt.''

Volgens Stichting Vluchteling zijn in totaal inmiddels 1,2 miljoen Irakezen van huis en haard verdreven.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Eeuwenoud geloof yezidisme bedreigd door IS