De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag op de Krim gezegd dat Rusland zijn uiterste best zal doen om het bloedvergieten in Oekraïne te stoppen. 

Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld.

''We zullen alles doen wat in onze macht ligt om dit conflict zo snel mogelijk te beëindigen'', aldus Poetin in Jalta tijdens zijn bezoek aan de door Rusland geannexeerde Krim.

''We volgen nauwgezet wat er gebeurt en stellen vragen aan het Oekraïense leiderschap en aan de wereldgemeenschap'', zei de Russische president.

De Russische leider stelde verder dat Rusland niet moet afglijden in een beleid van isolationisme, maar ook niet de eigen waardigheid moet verliezen door iedereen in de wereld tevreden te stellen.  

"We moeten Rusland met kalmte, waardigheid en efficiëntie ontwikkelen, en tegelijkertijd voorkomen dat we onszelf afschermen van de buitenwereld", sprak Poetin. 

Krim

Poetin verklaarde op de Krim 700 miljard roebel te zullen investeren in de ontwikkeling van het geannexeerde schiereiland. Dat geld moet worden gebruikt om banengroei te stimuleren en de infrastructuur op de Krim uit te breiden. Ook komt er een Russische 'militaire taskforce' op de Krim, die niet "excessief" zal zijn.  

In Jalta sprak Poetin daarnaast over de sancties die Rusland het Westen recentelijk oplegde in een reactie op westerse sancties tegen Rusland.

"Het gaat hier niet slechts om een antwoord. Bovenal is dit een steun in de rug voor Russische producenten en een openstelling van onze markt voor landen en fabrikanten die willen en bereid zijn samen te werken met Rusland", aldus Poetin. 

De westerse sancties zijn volgens Poetin "contraproductief" en "hypocriet", omdat de politieke crisis in Oekraïne voor een groot deel door Washington en Brussel is veroorzaakt. 

Donetsk

Ondertussen is het centrum van Donetsk, het rebellenbolwerk in Oost-Oekraïne, het toneel geworden van raketaanvallen. Dat meldt Sky News. Ook Loehansk, waar het leger eveneens probeert om de separatisten te verdrijven, wordt donderdag opnieuw bestookt. 

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne