De Iraakse premier Nuri al-Maliki lijkt nu ook de steun van zijn eigen partij, Dawa, te zijn kwijtgeraakt.

De sjiitische beweging heeft de politici in het land opgeroepen samen te werken met de beoogde nieuwe premier Haider al-Abadi bij het vormen van een nieuwe regering. Dat heeft Dawa woensdagavond in een verklaring laten weten.

Maliki zelf verzet zich tegen de benoeming van Abadi tot zijn opvolger. De benoeming schendt de Iraakse grondwet en "heeft geen waarde", zei Maliki woensdag in een tv-toespraak.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties liet woensdag in een verklaring weten dat de keuze voor Abadi als beoogd premier "een belangrijke stap voorwaarts is" bij de vorming van een brede regering, waarin alle groepen van de Iraakse samenleving zijn vertegenwoordigd. De Veiligheidsraad riep alle partijen in Irak op het huidige politieke proces te respecteren.

De Verenigde Staten, Turkije en Iran hadden al eerder ingestemd met de benoeming van Abadi door president Fuad Massum. Maliki is premier sinds 2006. Hem wordt verweten dat hij met zijn autoritaire beleid de tegenstellingen in het land heeft aangewakkerd.