Er komt waarschijnlijk toch geen Amerikaanse operatie om yezidi's uit het noordwesten van Irak te evacueren.

Een groep Amerikaanse experts die woensdag naar het Sinjar-gebergte was gereisd om zo'n missie te onderzoeken, is tot de conclusie gekomen dat er veel minder gevluchte yezidi's in het gebied zijn dan gevreesd.

Dat maakte het Pentagon woensdag bekend.

''De yezidi's die zijn overgebleven zijn in betere staat dan voorheen werd gedacht'', schrijft het Pentagon in een verklaring. ''Ze blijven toegang hebben tot het voedsel en water dat wij hebben gedropt''. Er is daarom ''veel minder kans'' op een evacuatiemissie voor de yezidi's die zijn gevlucht uit angst voor de milities van IS.

De yezidi's zijn op de vlucht voor de strijders van de extremistische groep IS (voorheen ISIS), die de yezidi's als ketters beschouwen. 

De Amerikanen kwamen aan in een V-22 Osprey, een toestel met draaibare turbines dat verticaal kan landen en opstijgen. 

Ontvoering

Een commandant van de IS had tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd dat strijders van zijn beweging circa honderd vrouwen en kinderen van de yezidi-minderheid uit de stad Sinjar in Irak hebben ontvoerd. De commandant liet woensdag weten dat IS de yezidi's heeft meegenomen naar de stad Mosul.

Hij voegde eraan toe dat zijn groepering de gelegenheid wil aangrijpen om de vrouwen en kinderen tot de islam te bekeren. Volgens de commandant heeft IS Sinjar ruim een week geleden ingenomen en toen een groot aantal mannen gedood.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Eeuwenoud geloof yezidisme bedreigd door IS