Een Transaviapiloot blijft in grote lijnen bij zijn verhaal over de vermeende betrokkenheid van piloot Julio Poch bij de dodenvluchten in Argentinië.

Dat bleek woensdag toen hij opnieuw als getuige werd gehoord, dit keer door de Argentijnse justitie en verdediging van Poch.

Het nieuwe verhoor had plaats in Den Haag en liep via een videoverbinding met Buenos Aires. Volgens de Nederlandse raadsman van de 62-jarige Poch, Geert-Jan Knoops, verklaarde de piloot in essentie hetzelfde als in 2011.

Tijdens een etentje op Bali interpreteerden de piloot en een collega woorden van Poch (toen ook piloot bij Transavia) als een bekentenis van zijn betrokkenheid bij de zogeheten vluchten des doods. Daarbij werden tegenstanders van de Argentijnse dictatuur uit vliegtuigen in zee gegooid.

Het verhoor van de andere Transaviapiloot en zes andere Nederlandse getuigen vanuit Argentinië gaat op een andere dag verder. Knoops verwacht geen nieuwe feiten.

De Argentijnse Nederlander Poch werd in 2009 in Spanje aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dodenvluchten. Hij ontkent de aantijgingen. Poch zit vast in Argentinië in afwachting van een uitspraak van een tribunaal. Die wordt op zijn vroegst volgend jaar verwacht.