Minister van Defensie Igor Strelkov van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' zou zwaargewond zijn geraakt bij gevechten in Oost-Oekraïne.

Dat heeft Nieuw Rusland, het persbureau van de rebellen in Oost-Oekraïne, woensdag gemeld. Het Russische persbureau Itar-Tass heeft het bericht overgenomen.

Strelkov is de rebellenleider die triomfantelijk een bericht de wereld instuurde nadat het toestel van Malaysia Airlines was neergestort. Plaatsvervangend premier Andrej Poergin van de Volksrepubliek Donetsk kon het bericht niet bevestigen of ontkennen.

Volgens de informatie van Poergin was Strelkov wel in een gebied in Oost-Oekraïne waar de laatste tijd zwaar is gevochten tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense militairen. Tegen de Russische staatszender RT noemen de separatisten de berichten onzin.

Strelkov, die eigenlijk Igor Girkin heet, is in Moskou geboren. Voordat hij dit jaar opdook op de uiteindelijk door de Russen geannexeerde Krim en later in Oost-Oekraïne, was hij actief in Bosnië, Transnistrië en Tsjetsjenië.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne