De Amerikaanse strijdkrachten overwegen om yezidi's die zijn gevlucht naar het Sinjar-gebergte om uit handen van strijders van IS te blijven, door de lucht te evacueren.

Dat meldt CNN op basis van een bron binnen het Amerikaanse leger.

Hoeveel yezidi's er dan geëvacueerd zouden worden staat niet vast, maar het gaat zeker om duizenden mensen. Een transport via de grond duurt volgens de Amerikanen te lang en is te riskant door de aanwezigheid van IS-strijders in de regio. Bovendien verkeren veel vluchtelingen in te slechte toestand om een lange reis te maken. 

Amerikaanse troepen reizen volgens de bron snel naar het Sinjar-gebergte om daar de situatie op te nemen. Als een evacuatie wordt goedgekeurd, betekent dit dat er Amerikaanse troepen in de bergen worden gestationeerd en op een vliegveld in de regio.

De operatie zal een humanitaire missie zijn en geen gevechtsmissie. Momenteel voeren Amerikaanse drones en toestellen van de marine al aanvallen uit op IS-strijders. 

Er moet een veilig gebied worden gecreëerd rond de berg, waarna helikopters en Osprey-tiltrotorvliegtuigen van de Amerikanen de yezidi's van de berg kunnen halen. Waar ze dan precies heen moeten is nog niet bekend. 

De afgelopen dagen hebben de Amerikanen meerdere malen voedselpaketten en water in het gebied gedropt. In totaal leverden ze bijna 100.000 voedselpakketten en meer dan 100.000 liter water. 

Cameron

De internationale gemeenschap werkt aan een plan om de yezidi's en andere vluchtingen in het noorden van Irak te redden. Dat heeft de Britse premier David Cameron zei woensdag.

Cameron, die met zijn gezin vervroegd van vakantie was teruggekeerd, zei dat het Verenigd Koninkrijk een rol in de missie zal spelen.

Nederland

Ook Nederland gaat de yezidi's helpen. Voedsel, water en honderden dekens worden ter beschikking gesteld. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Met de spullen worden ook tientallen parachutes meegestuurd, die worden ingezet om het voedsel, water en de dekens te droppen boven het Sinjar-gebergte. De Australische luchtmacht gaat die droppings uitvoeren. De Nederlandse luchtmacht vliegt de goederen zondag naar de Verenigde Arabische Emiraten waar ze worden overgedragen aan de Australiërs.

De regeringspartijen VVD en PvdA reageerden onmiddellijk na het uitkomen van de brief van Ploumen instemmend. De VVD vindt wel dat het kabinet verder moet blijven zoeken naar manieren om bij te dragen aan de bescherming van de yezidi's en andere bevolkingsgroepen tegen de terreur van IS.

Reacties kamerleden

VVD-Kamerlid Mark Verheijen: "ISIS begaat dagelijks ernstige misdaden tegen de menselijkheid en poogt een hele bevolkingsgroep systematisch uit te moorden. Bij deze grove schendingen van de mensenrechten kan de internationale gemeenschap niet aan de zijlijn blijven staan." Hij vindt de inspanningen van de EU tot nog toe te weinig en te laat.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: "Dit is een eerste stap in de goede richting, waar ik blij mee ben. Gezien de urgentie van de situatie verwacht ik wel dat er na deze kleine eerste stap nog meer stappen zullen volgen door Nederland en de EU. Het is wel jammer dat de hulpgoederen pas over een kleine week in het Sinjar-gebergte zullen zijn. Daarnaast is ook behalve in het Sinjar-gebergte elders in Irak dringend hulp nodig voor de slachtoffers van ISIS."

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt de Nederlandse hulp ''wat mager''. Op twitter stelt hij: ''Mag t wat meer zijn? Hier is sprake van genocide op de yezidi's.''

Fractievoorzitter Louis Bontes van VoorNederland (VNL) vindt de noodhulp onvoldoende. Hij twittert: ''Nederland levert hulpgoederen aan de Australiërs en die gaan ze droppen boven het Sinjargebergte waar de yezidis zitten. Slapjes.''

EU overleg

Vrijdag overlegt de Europese Unie over de kwestie, liet minister Timmermans van Buitenlandse zaken woesndag weten. De ministers bespreken onder meer de coördinatie van hun hulpacties in Noord-Irak. Diverse landen hebben al tonnen hulpgoederen naar het gebied gebracht om de gevluchte yazidi's te helpen.

Maar de ministers gaan het ook over militaire steun aan de Koerden hebben, die zich verzetten tegen de opmars van IS. Frankrijk gaf aan woensdag nog wapens naar Irak te willen sturen.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Eeuwenoud geloof yezidisme bedreigd door IS