Bij zware gevechten tussen Islamitische Staat (IS) en andere radicale moslimgroepen zijn in het noorden van Syrië zeker 39 doden gevallen.

Dit heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten woensdag laten weten. 

IS veroverde tijdens de strijd zes steden en dorpen in de provincie Aleppo. Daardoor is voor de jihadistische beweging de weg vrij om verder naar het westen op te rukken.

Zeker acht IS-strijders kwamen bij de gevechten om het leven. IS doodde zeker 31 strijders van het al-Nusra-front, de Syrische tak van al-Qaeda, en zijn bondgenoten. IS behoorde vroeger ook tot terreurnetwerk al-Qaeda, maar werd naar verluidt te radicaal bevonden.

Islamitische Staat heeft grote delen van het noorden en oosten van Syrië in handen. Onder de steden die nu zijn ingenomen, zijn Turkmen Bareh en Akhtarin, 50 kilometer ten noordoosten van Aleppo.

Het Observatorium, dat in Groot-Brittannië is gevestigd en zich baseert op meldingen van waarnemers ter plekke, zegt dat strijders van Islamitische Staat nabij de militaire luchthaven van de stad Raqqa in hevige gevechten zijn gewikkeld met het Syrische leger.Het vliegveld is het enige territorium in het gebied dat nog in handen van de militairen is.

Grensovergang

De verovering van Akhtarin is van strategisch belang voor de IS-strijders. De stad is volgens een lokale rebellenleider die sympathiseert met het Vrije Syrische Leger "de toegangspoort tot het noordelijke platteland van de provincie Aleppo", meldt persbureau AP.   

Het ultieme doel van IS-strijders zou zijn de stad Marea te bereiken. De stad wordt gezien als een bolwerk van IS, net als de plaats Azaz, een paar kilometer van de grensovergang met Turkije. 

Volgens de rebellenleider lanceerde IS dinsdag een offensief bij Akhtarin, dat tot woensdagnacht duurde.  

Gematigde rebellen die strijden tegen het leger van president Assad zouden in Aleppo klem zitten tussen de regeringstroepen en IS-strijders. De Islamitische Staat zou inmiddels grote gebieden in Noord- en Oost-Syrië in handen hebben. 

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat