De gezant van de Verenigde Naties (VN) in Irak maakt zich zorgen over toenemende berichten over grootschalig seksueel misbruik van minderheden, in door strijders van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) gecontroleerde gebieden.

Dat heeft de VN woensdag laten weten middels een persverklaring.

"Er komen voortdurend meldingen binnen over geweld, waaronder ook seksueel geweld, tegen vrouwen, tienermeisjes en jongens die tot de minderheden in Irak behoren", aldus VN-gezant Nickolay Mladenov en Zainab Hawa Bangura, VN-afgevaardigde voor seksueel geweld in conflictgebieden.

"Afgrijselijke verhalen over de ontvoering en gevangenname van yezidi's, christenen en shabakken en berichten over barbaarse verkrachtingen bereiken ons in alarmerende mate."

Volgens de VN zijn mogelijk rond de 1.500 yezidi's en christenen gedwongen om als seksslaaf te dienen.

"We veroordelen dit doelbewuste en barbaarse misbruik van vrouwen en kinderen door de Islamitische Staat ten zeerste", aldus Mladenov. 

"We herinneren gewapende groeperingen er aan dat dit een grove schending is van mensenrechten, die kan worden gezien als misdaad tegen de menselijkheid", stelde Bangura, die de strijdende partijen op hun verantwoordelijkheid wijst om de burgerbevolking te beschermen.

Paus

Paus Franciscus heeft woensdag in een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om internationale actie gevraagd om de christenen in Irak te helpen. De kerkleider wijst op ''de tranen, het lijden en de vertwijfeling van de christenen en andere religieuze minderheden in het geliefde land Irak''.

De Verenigde Staten hebben hun humanitaire hulp aan de tienduizenden gevluchte yezidi's en christenen in het noorden van Irak voortgezet. Vier vrachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht dropten in het Sinjar-gebergte meer dan 28.000 liter water en meer dan 14.000 pakketten met voedsel, liet het Pentagon dinsdagavond (plaatselijke tijd) weten.

Het was de zesde keer dat hulpgoederen werden afgeworpen. In totaal hebben de Amerikanen bijna 100.000 voedselpakketten en meer dan 100.000 liter water geleverd.

Zeker 100.000 Iraakse christenen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor de soennitische extremisten van Islamitische Staat.

Ten tijde van dictator Saddam Hussein, leefden nog 1,5 miljoen christenen in Irak. Sinds de Amerikaans-Britse invasie in 2003 voelen zij zich onveilig; meer dan een miljoen van hen hebben het land sindsdien verlaten.

Eeuwenoud geloof yezidisme bedreigd door IS

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier