Zeker twaalf mensen zijn om het leven gekomen in de door separatisten ingenomen stad Donetsk in het oosten van Oekraïne. Kiev heeft de beschietingen van de stad opgevoerd.

Het zou gaan om twaalf pro-regeringsstrijders, die meevochten met het Oekraïense leger. Vrijwilligers van het bataljon de Rechtse Sector werden onder vuur genomen door separatisten toen ze in een bus door Donetsk reden. 

Dat meldt een woordvoerder van de nationalistische beweging volgens AP. Andere inzittenden zouden gewond zijn geraakt en gevangen zijn genomen. De Rechtse Sector werkt formeel niet samen met het Oekraïense leger, maar stemt zijn activiteiten wel af. 

Verslaggevers van persbureau AP zagen woensdag twee lichamen liggen in de straten van de stad, zo'n elf uur na het eind van de beschietingen. Het stadsbestuur meldde toen drie doden.

Volgens inwoners werd Donetsk twee uur lang bestookt met artillerievuur. Het stadsbestuur zegt dat daarbij tien woontorens en een ziekenhuisvleugel beschadigd zijn. Een hoog gebouw in de stad werd ogenschijnlijk vijf keer getroffen.

Overheidstroepen hebben Donetsk en rebellenposten in de omgeving belegerd. Straatgevechten probeert het leger te vermijden. In plaats daarvan worden vaak onnauwkeurige raketbeschietingen uitgevoerd. Grote delen van de stad zitten zonder stroom en gas.

Escalatie

Het dodental als gevolg van de burgeroorlog in Oekraïne is nu gestegen tot zeker 2086. Dit hebben de Verenigde Naties woensdag laten weten op gezag van cijfers van medische diensten en de regering in Kiev. Het is bijna een verdubbeling ten opzichte van 26 juli.

Toen stond de teller nog op 1129. ''Dit komt overeen met een duidelijke trend van escalatie'', aldus een zegsvrouw van de volkerenorganisatie. Naast de doden zijn er bijna vijfduizend gewonden gevallen sinds de gevechten in oost-Oekraïne half april begonnen.

Het gaat om een ''conservatieve schatting''; de echte cijfers kunnen hoger liggen. Dit komt doordat de communicatie in het conflictgebied is verstoord en slachtoffers mogelijk geen professionele hulp zoeken of krijgen. Tot de slachtoffers behoren Oekraïense burgers, militairen en pro-Russische separatisten. Bij de VN is niet bekend of er ook dode Russen zijn geturfd.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne