Het Russische konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne mag nog altijd het land niet in. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, woensdag laten weten.

"Geen enkel humanitair konvooi van (de Russische president) Poetin wordt toegelaten tot de regio Charkov", waarschuwde Avakov op zijn Facebookpagina.

"De provocatie van de cynische agressor staan wij niet toe op ons grondgebied. Dit is officieel."

Dinsdag had Oekraïne nog gezegd het konvooi toe te laten, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Dat bevestigde premier Arseni Jatsenjoek woensdag. Hij onderstreepte dat zijn land alleen humanitaire hulp wil ontvangen van het Rode Kruis en niet van individuele landen.

Routewijziging

Volgens journalisten van de website MIGnews.com.ua, die ter plaatse zijn, heeft het konvooi woensdag zijn koers gewijzigd en rijdt het nu richting Loehansk.

De vrachtwagens waren aanvankelijk onderweg naar de grensplaats Belgorod, op zo'n tachtig kilometer van Charkov. Die stad is in handen van de Oekraïense regering. Nu is de grensovergang bij Izvarino de bestemming, zegt een bron tegen een van de journalisten.

Izvarino ligt in de regio Loehansk, een bolwerk van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Als de Russische hulpgoederen daar de grens passeren, heeft Oekraïne geen controle over wat de grens passeert. 

Bekijk een verklaring van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek:

Details

Het Rode Kruis heeft nog niet genoeg gegevens over het Russische konvooi om die operatie op zich te nemen. De hulporganisatie is er klaar voor, maar wacht nog op de steun en toestemming van de betrokken partijen. Deelname van het Rode Kruis is voor Oekraïne een voorwaarde om de goederen de grens over laten.

Van het Rode Kruis mag er geen gewapende begeleiding met het konvooi mee. Oekraïne verzekerde woensdag de veiligheid van het konvooi, maar gaf niet aan hoe het land dat regelt, schrijft het Russische persbureau Itar-Tass.

De Russen hebben dinsdag een lijst gegeven, aan zowel Oekraïne als aan het Rode Kruis, van goederen die het konvooi vervoert. Het Rode Kruis is nog bezig met het doornemen van de lijst. Verder is onduidelijk wat de procedures bij de Oekraïense grens zijn, liet het Rode Kruis woensdag weten. Ook zijn er "andere kwesties'', waar de organisatie verder niet op ingaat.

Volgens de Russen zitten er onder meer graan, suiker, medicijnen, generatoren en slaapzakken in. De goederen zijn bestemd voor burgers in de rebellensteden Donetsk en Loehansk. Die hebben zwaar te lijden onder de gevechten.

Intussen houdt Rusland vol dat de hele operatie gewoon doorgaat. Woensdagmiddag was het konvooi volgens Itar-Tass nog in de Russische stad Voronezj. Die ligt zo'n vijf uur rijden van de grens met Oekraïne.

Tanken

In de stad Voronezj werd de afgelopen nacht een korte stop gehouden om te tanken en te rusten. Het konvooi was woensdag op weg naar de grensplaats Belgorod, die op zo'n tachtig kilometer van Charkov ligt. Die stad is in handen van de Oekraïense regering. 

De goederen zijn bedoeld voor burgers in het oorlogsgebied in het oosten van het land dat door de pro-Russische rebellen wordt beheerst.

Eerder bestond de vrees dat de Russische auto's direct naar gebieden zouden rijden die in handen zijn van de rebellen.

Onpartijdigheid

Het Rode Kruis heeft dinsdag met de Russische en Oekraïense autoriteiten gesproken over de voorgestelde humanitaire missie. De organisatie heeft benadrukt dat ze alleen in Oekraïne aan de slag kan gaan als dat kan volgens de grondbeginselen van "neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid".

Ook benadrukt het Rode Kruis dat, voordat de missie in Oost-Oekraïne kan beginnen, de Russische autoriteiten alle noodzakelijke details over de hulpverlening moeten verstrekken. Daarbij gaat het onder meer om de omvang van de goederen, het soort artikelen en de wijze waarop die moeten worden vervoerd. 

Binnentrekken

Sommige westerse landen zeiden vorige week dat Rusland mogelijk van plan is Oost-Oekraïne binnen te trekken, onder het mom van een humanitaire missie. 

De president van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, waarschuwde Poetin maandag nog geen militairen naar Oekraïne te sturen, ook niet als humanitaire missie. 

Rusland dringt nu al weken aan op humanitaire hulp voor de inwoners van Oost-Oekraïne. Het Oekraïense leger is in het oosten al maanden in gevechten verwikkeld met pro-Russische separatisten.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne