De Verenigde Staten hebben nog eens 130 man militair personeel naar Irak gestuurd in de strijd tegen de moslimextremisten van de Islamitische Staat (IS).

Dat maakte de Amerikaanse minister Chuck Hagel van Defensie dinsdag (Amerikaanse tijd) bekend. In totaal zijn er nu ongeveer negenhonderd militaire eenheden in Irak, meldt Politico.

Volgens Hagel, die in Californië Amerikaanse troepen toesprak, zijn de manschappen in de loop van dinsdag aangekomen in de stad Arbil. Daar wordt gevochten door met name Koerdische strijders en het Iraakse leger tegen IS (voorheen ISIS).

Het Amerikaanse leger ondersteunt de strijd tegen IS sinds eind vorige week door militaire doelen van de moslimextremisten te bombarderen.

Geen gevechtsmissie

Hagel benadrukte dat de nieuwe militaire eenheden de situatie in Noord-Irak moeten inschatten. Ze zijn geen onderdeel van een militaire gevechtsoperatie.

"We gaan niet terug naar Irak voor een gevechtsmissie met een omvang die op enige wijze vergelijkbaar is met de eerdere missie in Irak", verzekerde Hagel. Bij de acht jaar durende Amerikaanse Irakoorlog kwamen 4.400 Amerikanen om het leven.

In de afgelopen dagen hebben de Britten, Fransen en Amerikanen een reeks vluchten uitgevoerd om de yezidi's in het noordwesten van Irak van voedsel en water te voorzien. Daar zitten volgens een schatting van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr nog altijd 20.000 tot 30.000 yezidi's vast in de bergen, ingesloten door strijders van IS.

Toestand

De toestand van de tienduizenden yezidi's verslechtert ondertussen met het uur. Binnen een dag zijn circa driehonderd kinderen omgekomen, liet de Centrale Raad van de Yezidi's in Duitsland dinsdag weten.

In Duitsland wonen ongeveer 90.000 yezidi's die deels in contact staan met familie in Irak. Volgens woordvoerder Holger Geisler van de raad bezwijken de yezidi's aan honger en dorst. Ook worden ze vergiftigd door het eten van bladeren en boomschors.

Wel zijn er de afgelopen dagen ook tienduizenden yezidi's gered uit het Sinjar-gebergte. ;De yezidi's die zichzelf in veiligheid hebben weten te brengen, zijn onder meer naar Dohuk, een Koerdische provincie in Noord-Irak, gevlucht.

Doodop

"De mensen die net zijn aangekomen zijn doodop, uitgedroogd en velen hebben een zonnesteek", aldus een woordvoerder van Unhcr. "De temperaturen bereiken dagelijks veertig tot 45 graden Celsius." De VN en ngo's die actief zijn in het gebied schatten dat tot dusver zo'n 35.000 mensen Dohuk hebben bereikt.

De internationale gemeenschap moet meer doen om de in het nauw gedreven yezidi's te beschermen, aldus VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

''De benarde toestand van de yezidi's en anderen op de Sinjar-berg is bijzonder schokkend'', aldus de Zuid-Koreaan.

Vanuit Groot-Brittannië zijn dinsdagmiddag ook enkele vliegtuigen van de Britse luchtmacht RAF richting Cyprus vertrokken. Vandaar vliegen ze naar Irak voor het uitvoeren van verkenningsvluchten als voorbereiding op het droppen van nieuwe hulpgoederen in Noord-Irak.

Aanslag

Bij een checkpoint niet ver van het huis van de kersverse Iraakse premier Haider al-Abadi in Bagdad is dinsdag een zelfmoordaanslag gepleegd. Dat melden de politie en lokale media in de Iraakse hoofdstad. Onduidelijk is of er slachtoffers zijn gevallen.

''Een man blies zichzelf op bij het checkpoint dat naar de residentie van de premier leidt'', zei een politieman.

De gematigde shiitische Abadi is de opvolger van de maandag aan de kant geschoven autoritaire premier Nuri al-Maliki. De Iraakse president Fuad Massum benoemde Abadi maandag tot formateur van een nieuw kabinet.

Franse Jihadisten

Ongeveer negenhonderd Franse jihadisten vechten in Irak en Syrië mee aan de zijde van Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, woensdag voor de radio gezegd.

''Wij weten dat er negenhonderd Fransen vertrokken zijn naar Syrië, Irak en Libië'', zei de minister. Naar alle waarschijnlijkheid vechten zij ook daadwerkelijk mee. De jihadisten zijn geworven door IS.

Volgens cijfers van de Europese Commissie zijn meer dan tweeduizend Europeanen aan het strijden in Irak en Syrië, zo meldt persbureau dpa. Onbekend is hoeveel strijders waar precies actief zijn. Zeker vierhonderd Duitsers zijn naar Syrië vertrokken. Ook naar Irak zijn Duitse jihadisten gereisd, maar hoeveel precies is niet bekend.

Uit Nederland zijn volgens cijfers van de inlichtingendienst AIVD ongeveer 130 mensen afgereisd naar het strijdtoneel. De afgelopen twee jaar zijn veertien Nederlandse jihadstrijdersin Syrië en Irak omgekomen, vrijwel allen in Syrië.

Eeuwenoud geloof yezidisme bedreigd door IS

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier