Curaçao plaatst nog deze maand een tijdelijk cellencomplex voor de opvang van bolletjesslikkers. 

Daarmee moet worden voorkomen dat de politie op het eiland drugskoeriers moet laten lopen omdat er geen plek is om ze vast te houden.

Nederland levert het eiland voor het nieuwe complex een zogenoemd slikkerstoilet, zo laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. Een woordvoerder benadrukt dat Curaçao verantwoordelijk is en blijft voor de drugsbestrijding.

Justitie in Nederland kan overigens niet bevestigen dat Curaçao bolletjesslikkers inderdaad op het vliegtuig naar Nederland laat stappen. "Het OM Noord-Holland kan de berichtgeving over het bewust doorlaten op Curaçao niet uit eigen ervaring of waarneming onderschrijven."

Hygiëne

De GGD op Curaçao verbood de politie bolletjesslikkers nog langer vast te houden vanwege de slechte hygiënische omstandigheden. Het bestaande cellencomplex in Willemstad wordt gerenoveerd. Tot die tijd moeten tijdelijke cellen soelaas bieden.

In Nederland stelde coalitiepartij VVD Kamervragen over de kwestie. Kamerlid Ard van der Steur zei het 'onacceptabel' te vinden dat bolletjesslikkers niet worden aangehouden. 

OM

Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland herkent zich niet in het beeld dat bolletjesslikkers bewust worden doorgelaten, meldt een woordvoerster van het ministerie van Justitie. Ze wijst erop dat er afspraken zijn dat verdachte drugssmokkelaars op Curaçao worden tegenhouden en opgepakt en het de verantwoordelijkheid is van dat land om zich daaraan te houden.