De toestand van de tienduizenden yezidi's die in Noord-Irak op de vlucht zijn geslagen voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) verslechtert met het uur. Binnen een dag zijn circa driehonderd kinderen omgekomen.

Dat heeft de Centrale Raad van de Yezidi's in Duitsland dinsdag laten weten.

In Duitsland wonen ongeveer 90.000 yezidi's die deels in contact staan met familie in Irak. Volgens woordvoerder Holger Geisler van de raad bezwijken de yezidi's aan honger en dorst.

Ook worden ze vergiftigd door het eten van bladeren en boomschors.

Redding

In het noordwesten van Irak zijn de afgelopen dagen tienduizenden yezidi's gered uit het Sinjar-gebergte, waar Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije een doorgang hebben gemaakt.

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr meldde dinsdag dat er naar schatting nog 20.000 tot 30.000 yezidi's vastzitten in de bergen, ingesloten door strijders van IS. Ze zijn verstoken van water, voedsel en onderdak. 

De yezidi's die zichzelf in veiligheid hebben weten te brengen, zijn onder meer naar Dohuk, een Koerdische provincie in Noord-Irak, gevlucht. "De mensen die net zijn aangekomen zijn doodop, uitgedroogd en velen hebben een zonnesteek", aldus een woordvoerder van Unhcr.

"De temperaturen bereiken dagelijks veertig tot 45 graden Celsius." De VN en ngo's die actief zijn in het gebied schatten dat tot dusver zo'n 35.000 mensen Dohuk hebben bereikt.

Ban Ki-moon

De internationale gemeenschap moet meer doen om de in het nauw gedreven yezidi's te beschermen, aldus VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

''De benarde toestand van de yezidi's en anderen op de Sinjar-berg is bijzonder schokkend'', aldus de Zuid-Koreaan.

Bekijk Ban Ki-moon's oproep:

Hulpgoederen

Vanuit Groot-Brittannië zijn dinsdagmiddag enkele vliegtuigen van de Britse luchtmacht RAF richting Cyprus vertrokken. Vandaar vliegen ze naar Irak voor het uitvoeren van verkenningsvluchten als voorbereiding op het droppen van nieuwe hulpgoederen in Noord-Irak.

In de afgelopen dagen hebben de Britten, Fransen en Amerikanen een reeks vluchten uitgevoerd om de yezidi's van voedsel en water te voorzien. 

Daarnaast overweegt de VS circa 75 extra militaire adviseurs naar Irak te sturen voor de strijd tegen IS. Amerikaanse militairen hebben dat dinsdag tegen de nieuwszender CNN gezegd.

'Onwaardige praktijken'

De Vaticaanse Raad liet in een verklaring over Irak weten dat de dramatische situatie van de christenen, yezidi's en andere minderheden in Irak een "duidelijke en moedige stellingname'' van alle religieuze leiders en vooral de moslimleiders te eisen. 

Iedereen die de dialoog tussen de godsdiensten een goed hart toedraagt en alle mensen van goede wil kunnen niet anders dan de "onwaardige praktijken'' van de jihadisten aan de kaak stellen, schrijft de raad.

De raad somt een reeks misdaden van de jihadisten op, zoals het vermoorden van mensen alleen om hun godsdienst en de keuze die christenen en yezidi's moeten maken tussen de bekering tot de islam, het betalen van een hoge boete of vertrek uit hun woongebied.

Ook veroordeelt de raad de ontvoering van jonge meisjes en vrouwen als oorlogsbuit en de verwoesting van kerken, moskeeën en religieus-cultureel erfgoed, dat van onschatbare waarde is.

Luchtaanvallen

Het Iraakse leger heeft dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de Islamitische Staat (IS) rond de noordelijke stad Mosul en daarbij zeker tachtig jihadisten gedood. 

Dat heeft de veiligheidschef van de provincie Nineveh, waarvan Mosul de hoofdstad is, dinsdag gemeld.

De soennitische extremisten van IS namen Mosul half juni in. Honderdduizenden mensen zijn uit de stad gevlucht.

Verenigde Staten

Ook de Verenigde Staten voerden dinsdag weer een aanval uit. Een gewapende drone vernietigde een stelling van IS, waarvandaan de organisatie de Koerdische troepen onder vuur nam. 

Eeuwenoud geloof yezidisme bedreigd door IS

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier