President Yoweri Museveni van Uganda heeft geen haast met een nieuwe antihomowet nadat de vorige door de rechter ongeldig is verklaard.

Volgens een lid van de regeringspartij heeft hij parlementsleden op het hart gedrukt 'geen chaos te veroorzaken' door overhaast een nieuwe wet op te stellen.

Museveni heeft een commissie onder leiding van zijn vicepresident gevormd om de bezwaren van rechtenactivisten te onderzoeken. De commissie moet over een maand verslag aan hem uitbrengen, aldus parlementslid Medard Bitekyerezo, een voorstander van de oude wet.

De door de regering geleide krant New Vision berichtte dinsdag dat Museveni de parlementsleden heeft gewaarschuwd dat de antihomowetgeving de economische ontwikkeling van het land kan schaden. 

De Verenigde Staten en verschillende Europese landen hebben vanwege de wetgeving miljoenen euro's aan ontwikkelingshulp aan Uganda opgeschort.

De Ugandese rechter heeft de wet op technische gronden ongeldig verklaard. Over de inhoud ervan liet de rechter zich niet uit.