Reuzenpanda Ju Xiao is in China bevallen van een drieling. Dat is bijzonder, omdat panda's zich nauwelijks voortplanten.

De kunstmatig verwekte drieling werd al op 29 juli geboren in een safaripark in de Zuid-Chinese stad Kanton (Guangzhou). De panda's hebben de gevaarlijkste periode na de geboorte overleefd.

Dat meldt het Chinese onderzoekscentrum ter bescherming van de panda dinsdag.

Het komt bijna nooit voor dat een panda bevalt van een drieling. De pasgeboren panda's zijn het resultaat van een speciaal fokprogramma met kunstmatige inseminatie.

Moeder Ju Xiao, vrij vertaald Lach van de chrysant, was zo uitgeput door de geboorte dat ze niet voor de beertjes kon zorgen. De drieling werd daarop in een couveuse geplaatst. De babypanda's hebben nog geen naam.

Panda's zijn een ernstig bedreigde diersoort. In het wild leven nog ongeveer 1.600 reuzenpanda's en in gevangenschap meer dan driehonderd.

Edinburgh

In de dierentuin van Edinburgh is een panda mogelijk zwanger. Dat meldt BBC. Ook deze panda is kunstmatig bevrucht. De dierentuin heeft al eerdere pogingen gedaan om het dier te bevruchten, maar tot op heden zonder succes.

De 10-jaar oude panda Tian Tian kreeg vorig jaar nog een miskraam, een gevaar dat ditmaal ook bestaat, aldus een verzorger maandag.

Bekijk beelden van de geboorte: