Aanhangers en tegenstanders van de op een zijspoor gezette Iraakse premier Nuri al-Maliki zijn dinsdag slaags geraakt in de stad Samarra. Daarbij is zeker één dode gevallen.

Dat melden Iraakse media. De gevechten braken uit in een kazerne, circa 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. 

Tot grote woede van Maliki benoemde president Fuad Massum plaatsvervangend parlementsvoorzitter Haider al-Abadi maandag tot formateur van een nieuw kabinet.

Massum nam dat besluit, nadat de belangrijkste sjiitische coalitie in het parlement Abadi als premier had voorgedragen. De coalitie verenigt de sjiitische tegenstanders van Maliki, die zelf ook een sjiiet is.

Maliki is sinds 2006 premier van Irak en wil graag aanblijven.

Iran

Internationaal wordt instemmend gerageerd op de benoeming van Abadi. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep de kandidaat-premier dinsdag op zo spoedig mogelijk een eenheidsregering te vormen. 

Abadi heeft dertig dagen de tijd om een regeirng voor te dragen.

Iran liet dinsdag weten de sjiitsche kandidaat te steunen, meldt persbureau AFP. Het buurland was eerder één van de belangrijkste bondgenoten van premier Maliki.  

De felicitaties kwamen volgens het staatspersbureau IRNA van Ali Shamkhani, secretaris van de machtige Opperste Nationale Veiligheidsraad van Iran.

Shamkhani staat dicht bij president Hassan Rouhani en de Iraanse opperste leider ayatollah Ali Khamenei. Hij liet weten dat Iran 'achter de wettelijke procedure voor het kiezen van de nieuwe Iraakse premier staat'. 

Iran heeft veel invloed in Irak en op de meeste sjiitische partijen in dat land. 

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier