De Spaanse missionaris Miguel Pajares, voor zover bekend de eerste Europeaan die tijdens de huidige epidemie met het ebolavirus besmet raakte, is in een ziekenhuis in Madrid overleden.

Dat heeft de Spaanse krant El País dinsdag gemeld.

Pajares (75) werd vorige week met een militair vliegtuig uit het West-Afrikaanse land Liberia, waar hij werkte, naar Madrid gebracht. Hij werd opgenomen op een speciale afdeling van het Carlos III-ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad.

Pajares werd in het weekend behandeld met het experimentele Amerikaanse medicijn ZMapp, dat nog alleen op apen is getest. Toen hij in Madrid aankwam was hij al ernstig verzwakt en koortsig. 

De Spaanse missionaris werkte al acht jaar als verpleegkundige in een ziekenhuis in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Daarvoor was hij actief in Ierland en Ghana. Twaalf jaar geleden liet hij zich tot verpleegkundige omscholen. In het ziekenhuis in Monrovia verpleegde hij onder anderen de directeur van een katholiek ziekenhuis, die zelf aan ebola is gestorven.

Voor Pajares met het virus werd besmet, was zijn gezondheid al ondermijnd door een nier- en hartkwaal. Zijn lichaam wordt niet opgebaard en hij wordt gecremeerd, lieten de autoriteiten in Madrid dinsdag weten.

Koning Felipe, koningin Letizia en premier Mariano Rajoy hebben Pajares' familieleden en de orde waarvan hij lid was, hun medeleven betuigd. Zijn geboortedorp, La Iglesuela in de buurt van Toledo, heeft 3 dagen rouw afgekondigd.

WHO

Dat aanbieden van experimentele medicijnen tegen ebola is ethisch verantwoord, liet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag weten. Deskundigen hebben zich dezer dagen in Zwitserland over die vraag gebogen.

Er moet wel zo goed mogelijk getest worden wat de werking van die medicijnen precies is, verklaart de WHO. De deskundigen wijzen erop dat de uitbraak van ebola kan worden tegengegaan met beschikbare methodes als vroege opsporing, het in quarantaine plaatsen van patiënten en hygiënische maatregelen. Een specifieke behandeling of medicijn zou echter een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen het virus kunnen zijn.

De huidige ebola-epidemie brak begin dit jaar uit in West-Afrika en heeft al ruim duizend levens geëist.

In totaal zijn nu 1.013 mensen omgekomen in de ernstigste ebola-uitbraak ooit. Een meerderheid van de besmette mensen komt om. 

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de WHO. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola