Israël en de Palestijnse beweging Hamas hebben nog geen vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over een duurzaam bestand in de Gazastrook.

Dat heeft een Israëlische functionaris, die anoniem wilde blijven, dinsdag gezegd.

''De kloven tussen beide partijen zijn groot'', zei hij. Ook een Palestijnse functionaris die anoniem wilde blijven, zei dat ''wij niet kunnen zeggen dat er een doorbraak is bereikt. Over 24 uur zullen we zien of we een overeenkomst hebben''.

In de Gazastrook geldt sinds zondagavond een bestand, dat 72 uur moet duren. Ondertussen vinden in de Egyptische hoofdstad Caïro indirecte gesprekken over een duurzaam bestand tussen Israël en Hamas plaats. Beide partijen praten niet rechtstreeks met elkaar, omdat ze elkaar niet erkennen. 

Wapenstilstand

Ondertussen houdt de wapenstilstand tussen Israël en Hamas voor de tweede dag stand. Volgens de Israëlische krijgsmacht hebben zich in de nacht van maandag op dinsdag geen incidenten voorgedaan; geen raketten van Hamas en geen luchtaanvallen van Israël.

Een soortgelijk bestand stortte vrijdag nog in, toen de besprekingen in Egypte op niets uitliepen en Hamas de raketbeschietingen vanuit Gaza hervatte. De organisatie wil dat de Israëlisch-Egyptische blokkades van de grens met Gaza worden opgeheven.

Aan Palestijnse zijde zijn sinds de lancering van de Israëlische offensief op 8 juli zeker 1.900 doden gevallen. Aan Israëlische kant kwamen 64 militairen en drie burgers om. 

Scheepskonvooi

Een groep mensenrechtenorganisaties is van plan een nieuw scheepskonvooi met hulpgoederen naar Gaza te sturen. Dat heeft The Freedom Flotilla Coalition dinsdag aangekondigd. De flottielje zal proberen de Israëlische grensblokkade te doorbreken. Hoeveel schepen er zullen meevaren is nog niet duidelijk. 

Wanneer de schepen vertrekken wil de organisatie niet zeggen, maar het zal nog dit jaar zijn. The Freedom Flotilla Coalition zegt dat de vloot "de groeiende wereldwijde solidariteit met het Palestijnse volk" weergeeft. De komende maanden worden demonstraties georganiseerd in verscheidene havens in de hele wereld. 

De groep heeft twee keer eerder een flottielje gestuurd, in 2010 en 2011. Tijdens de eerste poging werd het Turkse schip Maci Marmara bestormd door Israëlische militairen. Negen opvarenden werden gedood. De actie heeft de banden tussen Israël en Turkije beschadigd.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict