De Verenigde Staten hebben maandag opnieuw voedsel- en waterdroppings uitgevoerd om de yazidi's in Irak te helpen.

Volgens het ministerie van defensie zijn meer dan 85 duizend maaltijden en ruim 75 duizend liter water naar het gebied gebracht. Ook zijn weer doelen van de Islamitische Staat beschoten.

Amerikaanse straaljagers hebben vier checkpoints aangevallen in het noordwesten van Irak. In dat gebied zitten duizenden yazidi's vast op een berg. Volgens de krijgsmacht zijn de posten en militaire voertuigen van IS (voorheen ISIS) verwoest of beschadigd geraakt.

Zo zijn onder meer een legerjeep en een pantservoertuig aangevallen. De militanten gebruiken Amerikaanse legervoertuigen die ze hebben ingenomen van het Iraakse leger.

De aanvallen duurden drie uur. Of er strijders zijn gedood is onbekend.

Naast de steun vanuit de lucht stuurt Washington ook hulpteams naar Irak. Ze moeten de tienduizenden mensen helpen die door de opmars van de Islamitische Staat in het nauw zijn gekomen. De Amerikaanse teams zullen vooral helpen bij de coördinatie van de hulpverlening.

Europa

Europa maakt extra geld vrij voor humanitaire steun aan Irak. Het gaat om 5 miljoen euro aan Europees geld. Dat maakt verantwoordelijk EU-commissaris Kristalina Georgieva dinsdag bekend. Het totaal aan steun uit Europa aan Irak komt nu uit op 17 miljoen euro.

De extra steun is bedoeld voor de "honderd duizenden Iraakse burgers die door de gevechten vastzitten". Georgieva doelde met name op de yezidi's die de bergen van Sinjar in zijn gevlucht om etnisch geweld tegen hen te ontlopen.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier