Een Russisch konvooi van zo'n 280 trucks met humanitaire hulpgoederen is dinsdag vanuit Rusland vertrokken richting Oost-Oekraïne. 

Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass.

Volgens de website Russia Today (RT) vervoeren de trucks voedsel, geneesmiddelen en drinkwater. Behalve vierhonderd ton graan, honderd ton suiker en 62 ton babyvoeding bevat het konvooi 12.000 slaapzakken en 69 generatoren.

''Daarover zijn afspraken gemaakt met Oekraïne'', zei de Russische presidentswoordvoerder Dmitri Peskov. Maandag waarschuwde de Verenigde Staten dat iedere Russische inmenging in Oekraïne zonder toestemming van Kiev ''onacceptabel'' is en een schending van het internationale recht zou zijn.

Troepenmacht

Rusland heeft ondertussen een troepenmacht van 45.000 man verzameld langs de Oekraïens-Russische grens, meldt de NAVO. Die waarschuwt dat de humanitaire actie als dekmantel zou kunnen dienen voor een Russische invasie.

Deze humanitaire missie wordt volgens woordvoerder Peskov uitgevoerd door burgers en niet met behulp van het Russische leger. Volgens regionale autoriteiten in Moskou zijn de hulpgoederen ''verzameld door inwoners van Moskou en de regio rondom de hoofdstad'', meldt Russisch persbureau Ria Novosti.

OVSE

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zal het Russische konvooi begeleiden. Volgens een Oekraïense bemiddelaar gaat de OVSE met het konvooi mee door het noordoostelijke deel van Oekraïne naar de stad Loehansk.

Het Rode Kruis is (nog) niet betrokken bij de missie. De vechtende partijen moeten eerst veiligheidsgaranties geven, verklaarde de organisatie dinsdag volgens de BBC.

De OVSE begeleidt de vrachtwagens, maar alleen binnen Oekraïne. Naar verwachting bereikt het konvooi donderdag de grens.

Dekmantel

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, waarschuwt dinsdag dat Rusland het konvooi mogelijk als dekmantel gebruikt.

''We moeten bijzonder voorzichtig zijn, omdat dit een dekmantel van de Russen kan zijn om zich in de buurt van Loehansk en Donetsk te installeren en ons voor een voldongen feit te stellen'', zei Fabius. Hij vindt het konvooi alleen gerechtvaardigd als het Rode Kruis het goedkeurt.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne