Het Amerikaanse leger heeft met de reeks luchtacties van de afgelopen dagen de opmars van strijders van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Irak vertraagd.

De soennitische terreurgroep is er echter vermoedelijk niet serieus door verzwakt. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon maandag gezegd.

Hij liet weten dat door de luchtaanvallen IS niet meer zo snel terreinwinst boekt in de provincie Arbil in de autonome Koerdische regio in Irak, maar dat ze niet van invloed zijn geweest op de slagkracht van de soennieten elders in Irak en Syrië.

De zegsman voegde er aan toe dat het Pentagon niet van plan is de luchtaanvallen in Noord-Irak uit te breiden naar andere regio's in het land.

Bombardementen

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben maandag controleposten van IS en militaire voertuigen bestookt. De aanvallen vonden plaats in de buurt van het Sinjar-gebergte.

Het Amerikaanse leger begon eind vorige week met het bombarderen van posities van IS in het noorden van Irak om de Koerden te helpen in de strijd tegen IS en om Amerikanen en duizenden gevluchte christenen en yezidi's in de autonome regio Koerdistan te beschermen tegen de terreur van de soennieten.

Maandag liet het Witte Huis weten dat het ook wapens gaat leveren aan de Koerden die tegen IS vechten. Volgens bronnen in Washington is inmiddels een begin gemaakt met het verschepen van de wapens, maar dat is niet officieel bevestigd.

Formateur

De aanwijzing van plaatsvervangend parlementsvoorzitter Haider al-Abadi tot formateur van een nieuw kabinet in Irak vindt de Amerikaanse president Barack Obama ''een veelbelovende stap vooruit''. Obama zei dat maandag op het eiland Martha's Vineyard in de staat Massachusetts, waar hij met zijn gezin op vakantie is.

Tot groot ongenoegen van de huidige Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft president Fuad Massum Abadi maandag tot formateur aangewezen. De belangrijkste sjiitische coalitie in het Iraakse parlement had Abadi als premier voorgedragen.

Obama sprak ook over de reeks luchtaanvallen die Amerikanen sinds vrijdag hebben uitgevoerd in Noord-Irak. Hij noemde ze succesvol en liet weten dat het Pentagon de militaire adviezen heeft uitgebreid aan de Koerden en Iraakse militairen die tegen de strijders van IS vechten.

Volgens hoge functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie is het effect van de aanvallen in Noord-Irak echter minimaal. ''In de gebieden waar we onze aanvallen op hebben gericht is het effect maar zeer tijdelijk. Ook zijn enkele tactische beslissingen nadelig geweest voor onze politieke postitie in het conflict. Ik wil op geen enkele manier beweren dat we IS hebben afgeremd.''

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier