Het Iraanse parlement heeft maandag permanente vormen van geboortebeperking zoals de sterilisatie van vrouwen verboden. 

Geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei had eerder opgeroepen tot maatregelen om het aantal inwoners van het Aziatische land op te krikken.

Volgens de hoogste geestelijke moeten meer baby's ''de nationale identiteit versterken'' en ''onwenselijke aspecten van de westerse levensstijl tegengaan''.

Een Iraanse vrouw heeft momenteel gemiddeld 1,6 kinderen. Door die lage vruchtbaarheid kan de Iraanse bevolking van momenteel ruim 75 miljoen dalen tot 31 miljoen in 2094, aldus een parlementariër. 47 procent van de Iraniërs zou dan boven de 60 zijn.

Economie

Tijdens de Eerste Golfoorlog, die van 1980 tot 1988 aan 400.000 à 1 miljoen mensen het leven heeft gekost, werden Iraanse vrouwen ook al aangemoedigd meer kinderen te krijgen.

In de jaren negentig zette het bewind een rem op de bevolkingsgroei uit vrees dat de economie die niet aankon. Condooms werden ruimschoots beschikbaar. Dat beleid wordt nu kennelijk weer omgebogen.

Critici zien er een poging van de conservatieven in om de Iraanse vrouwen, van wie velen hoog opgeleid zijn, weer te ketenen aan de traditonele rol van echtgenote en moeder.