Rusland gaat in samenwerking met het Internationale Rode Kruis een humanitair konvooi naar het oosten van Oekraïne sturen.

Dat heeft het Kremlin maandag bekendgemaakt. Wanneer het konvooi vertrekt zei het Kremlin niet. 

Het Rode Kruis stelt wel als voorwaarde dat er van alle partijen veiligheidsgaranties voor de hulpverleners komen. De humanitaire situatie in Oost-Oekraïne is volgens de organisatie kritiek. Veel mensen in Oost-Oekraïne zitten al weken zonder water of elektriciteit. 

Het Rode Kruis laat weten dat het met de Russische en Oekraïense autoriteiten maandag heeft gesproken over de door Moskou voorgestelde humanitaire missie.

In een verklaring laat de organisatie weten dat het beide partijen duidelijk heeft gemaakt dat de organisatie alleen in Oekraïne aan de slag kan gaan als dat kan volgens de grondbeginselen van ''neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid''.

Ook benadrukt het Rode Kruis dat voordat de missie in Oost-Oekraïne kan beginnen, de Russische autoriteiten alle noodzakelijke details over de hulpverlening moeten verstrekken. Daarbij gaat het onder meer om de omvang van de goederen, het soort artikelen en de wijze waarop die moeten worden vervoerd.

Loehansk

De missie gaat naar de regio Loehansk, waar al weken een gebrek aan water en elektriciteit is. Volgens de woordvoerder van de Oekraïense president Petro Porosjenko staat de missie onder leiding van het Rode Kruis en doen diverse Europese landen ook mee.

De Verenigde Staten hebben aangegeven ook actief te willen deelnemen, schrijft de woordvoerder op Facebook. 

Barroso

Sommige westerse landen zeiden vorige week dat Rusland mogelijk van plan is Oost-Oekraïne binnen te trekken, onder het mom van een humanitaire missie.

De president van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, waarschuwde Poetin maandag nog geen militairen naar Oekraïne te sturen, ook niet als humanitaire missie. 

Rusland dringt nu al weken aan op humanitaire hulp voor de inwoners van Oost-Oekraïne. Het Oekraïense leger is in het oosten al maanden in gevechten verwikkeld met pro-Russische separatisten.

Grens

Aan de grens met Oekraïne zouden 45.000 Russische militairen met materieel klaar staan. Dat meldt een Oekraïense militaire woordvoerder maandag. 

De troepen staan volgens de woordvoerder samengetrokken bij de grens. Die worden ondersteund door 160 tanks, 1.360 pantservoertuigen, 390 artilleriesystemen, bijna 150 raketsystemen, 192 gevechtsvliegtuigen en 137 aanvalshelikopters. 

De NAVO repte vorige week over 20.000 Russen aan de grens. NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen sprak maandag over een ''hoge waarschijnlijkheid'' dat het Kremlin militair ingrijpt in Oost-Oekraïne.

Bekijk beelden:

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne