De brandweer heeft de grootste bosbranden in de recente Zweedse geschiedenis na anderhalve week onder controle. ''Het vuur breidt zich niet meer uit'', zei Lars-Göran Uddholm van de brandweer maandag op de radio.

Zaterdag waren de bestrijders van de vuurzee nog bang dat de branden zich verder zouden uitbreiden, omdat het zonniger en winderiger werd. Het regent nu overdag vaker en dit wisselvallige weer lijkt de komende dagen aan te houden.

De brand woedde sinds 31 juli in een gebied ongeveer honderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Stockholm. Een 30-jarige man kwam om en een ander raakte zwaargewond.

Circa duizend mensen zagen zich gedwongen hun woning te verlaten. De Zweedse brandweer heeft bij de strijd tegen de branden hulp gekregen van blusvliegtuigen uit Italië en Frankrijk.

Kritiek

In Zweden, waar volgende maand parlementsverkiezingen worden gehouden, heeft premier Fredrik Reinfeldt kritiek gekregen op zijn optreden.

Hem wordt verweten dat hij zeven dagen wachtte voordat hij naar het gebied ging waar de branden woedden. Ook zouden de hulpdiensten de omvang van de vuurzee hebben onderschat.

Reinfeldts belangrijkste rivaal bij de verkiezingen, de sociaaldemocraat Stefan Loefven, was hem twee dagen voor. Reinfeldt staat er toch al slecht voor. De oppositie onder leiding van de sociaaldemocraten ligt in de peilingen vijftien procentpunten voor op de liberaal-conservatieve coalitie van de premier.