De Amerikaanse overheid is begonnen met het bewapenen van Koerdische strijders, die in het noorden van Irak in gevecht zijn met de extremisten van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS).

Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering maandag gezegd, meldt persbureau AP.

De regering van president Barack Obama heeft eerder benadrukt alleen wapens te willen verkopen aan de Iraakse overheid. De bronnen binnen het leger konden niet zeggen wat voor wapens worden geleverd en door welke afdeling van de Amerikaanse strijdkrachten.

Het gaat vermoedelijk om de inlichtingendienst CIA en niet het Pentagon. De CIA heeft eerder wapens geleverd aan groeperingen in het Midden-Oosten. 

Koerdistan

Rebellen van IS zijn de afgelopen week opgerukt richting de Koerdische regio. 

De Peshmerga-strijders van de semi-autonome regio Koerdistan in het noorden van Irak winnen de laatste dagen terrein terug op de extremisten van IS, sinds de Amerikaanse marine luchtaanvallen uitvoert op IS-posities.

Koerdische troepen hebben zondag twee plaatsen kunnen heroveren die in handen waren van IS, al meldt persbureau AFP dat jihadisten de Koerden hebben verslagen in het dorp Jalawla. 

President Masoud Barzani van de Koerdische autonome regio in Irak heeft de internationale gemeenschap zondag opgeroepen wapens te leveren aan de Koerden. De Koerdische strijders hebben die volgens hem hard nodig bij de strijd tegen de oprukkende extremisten.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier