De Oekraïense strijdmacht maakt zich op voor de laatste fase van het heroveren van de stad Donetsk op pro-Russische separatisten. 

Dat heeft woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko maandag gezegd, meldt persbureau Reuters. De afgelopen dagen werd de door opstandelingen bezette stad omsingeld en beschoten.

Volgens Lysenko is het leger erin geslaagd Donetsk af te snijden van Loehansk, een ander rebellenbolwerk.

Afgelopen weekeinde deed rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko nog een voorstel om een wapenstilstand af te kondigen, maar dit werd door Kiev van de hand gewezen.

Gevangenis

Bij een beschieting van het Oekraïense leger op Donetsk is maandag een zwaarbeveiligde gevangenis geraakt. Dat heeft het stadsbestuur van Donetsk maandag bekendgemaakt.

Bij de aanval kwam een gevangene om het leven en wisten 106 anderen te ontsnappen. 

"Extreem gevaarlijke criminelen zijn nu op vrije voeten", aldus een woorvoerder van het stadsbestuur. "Het is moelijk in te schatten wat voor gevaar dit oplevert voor de stad, die vol met wapens ligt." 

Ook raakten zes gevangenen gewond. Onder de ontsnapten zijn mensen die veroordeeld zijn voor moord, verkrachting en gewapende overvallen.

Volgens de penitentiaire dienst zijn 34 gevangenen inmiddels teruggekeerd naar het detentiecentrum. Bij nachtelijke beschietingen raakten verder tien gebouwen beschadigd, waaronder woningen. 

Ook in de stad Loehansk, vlakbij de grens met Rusland, wordt de situatie voor de burgers steeds problematischer. Maandag zaten de ongeveer 250.000 inwoners voor de negende achtereenvolgende dag zonder stroom en water. Talrijke winkels waren gesloten.

568 militairen

Een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten liet maandag weten dat sinds begin mei de gevechten tegen de pro-Russische separatisten begonnen, 568 Oekraïense militairen zijn gesneuveld. Het aantal van 568 is hoger dan waarmee tot nu toe rekening werd gehouden.

In totaal zijn 2.120 militairen gewond geraakt. VN-organisaties schatten dat de gevechten in het oosten van Oekraïne aan meer dan 1.100 mensen het leven hebben gekost. Het gaat dan niet alleen om militairen, maar ook om burgers en leden van de pro-Russische milities.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne