In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn maandag opnieuw vredesbesprekingen begonnen over de Gazastrook. Egypte bemiddelt tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas.

Israëlische onderhandelaars kwamen maandagochtend aan in Caïro, nadat zij daar vrijdag waren vertrokken omdat er geen overeenstemming kwam over een verlenging van de wapenstilstand die die dag afliep. 

Zondagavond ging een nieuw staakt-het-vuren in, waarna Israël de delegatie weer naar Egypte stuurde.

De indirecte gesprekken gaan over een duurzaam bestand na ruim een maand oorlog. Egypte praat om beurten met de strijdende partijen omdat die elkaar niet erkennen.

De nieuwe wapenstilstand tussen Israël en Hamas in de Gazastrook heeft de eerste nacht standgehouden.

Een Israëlische legerwoordvoerster zei maandag dat er sinds zondag middernacht (23.00 uur Nederlandse tijd) geen aanvallen zijn gepleegd.

Het staakt-het-vuren moet drie dagen duren. Egypte had opgeroepen tot een nieuw bestand, nadat het vorige vrijdag was beëindigd. 

Nadat Israël had ingestemd, volgde ook de militante Palestijnse beweging Hamas.

Tunnels

Na het aflopen van het laatste voorlopige bestand vrijdag vuurden beide partijen weer raketten af. Bij Israëlische luchtaanvallen kwamen zeker twintig Palestijnen om. Twee Israëliërs raakten in het weekeinde gewond door Palestijnse mortieren.

Dinsdag verlieten Israëlische tanks de Gazastrook, nadat meer dan dertig Palestijnse tunnels rondom het door Israël van de buitenwereld afgesloten gebied waren vernietigd. Aan Palestijnse zijde zijn sinds de lancering van het Israëlische offensief op 8 juli zeker 1.900 doden gevallen. Aan Israëlische kant kwamen 64 militairen en drie burgers om.

Turkije

Inmiddels zijn in de Turkse hoofstad Ankara maandagochtend de eerste vier gewonde Palestijnen aangekomen om daar medisch te worden behandeld. Het gaat om drie vrouwen en een kind.

De winnaar van de Turkse presidentsverkiezingen van zondag, de huidige premier Recep Tayyip Erdogan, kondigde zondagavond aan dat de Turkse regering zo snel mogelijk Palestijnen zou overvliegen die gewond zijn geraakt in de oorlog met Israël.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei maandag dat zijn land in eerste instantie van plan is om zo'n tweehonderd gewonde Palestijnen over te vliegen en te behandelen.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict