De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft laten doorschemeren dat hij bij zijn voornemen blijft een gooi te doen naar een derde termijn. 

Ook kondigde hij aan een aanklacht in te dienen tegen de nieuwe Iraakse president, Fuad Masum, wegens schending van de grondwet. Dat zei Maliki zondagavond in een televisietoespraak. 

Ongeveer anderhalf uur voor Maliki zijn televisietoespraak hield, posteerde een opvallend grote groep agenten, militairen en anti-terreureenheden zich op sleutelposities in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

''Er is veel politie op straat. Diverse straten zijn afgesloten, net als belangrijke bruggen. Dit zijn ongewone maatregelen die de indruk wekken van een noodtoestand'', zegt een politiefunctionaris.

Door de onrust zijn tanks "op strategische plekken" in de stad gezet, meldt CNN

Onder druk

Veel agenten zijn op de hand van Maliki. De premier staat in eigen land en in het buitenland onder druk om zijn kandidatuur in te trekken. Niet alleen mist hij de steun van soennieten en Koerden, maar ook bij zijn eigen sjiitische achterban is hij impopulair geraakt.

Zaterdag riep de Amerikaanse president Barack Obama de Irakezen op snel een brede regeringscoalitie te vormen als alternatief voor de regering-Maliki. Obama zei dat de Irakezen zich moeten zich verenigen om de extremistische soennitische groep Islamitische Staat (IS) te overwinnen.

Voedseldroppings

Obama kondigde vrijdag (lokale tijd) aan dat zijn land voedsel zou gaan droppen. Voor de vierde dag op rij hebben de Verenigde Staten inmiddels voedseldroppings uitgevoerd rondom het Sinjar-gebergte in Noord-Irak.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zondag (lokale tijd) gemeld op Twitter.

In totaal hebben de Amerikanen nu zo'n 74.000 maaltijden en 15.000 liter water afgeleverd aan de Iraakse bevolking in het gebied.

Vooral de yezidi-minderheid, die in de regio wordt bedreigd door moslimextremisten van de Islamitische Staat (IS), heeft de hulp dringend nodig. Tientallen van hen zijn al omgekomen door een combinatie van honger, dorst en hitte in het dorre gebergte.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier