De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wordt de volgende president van zijn land. De 60-jarige politicus van de islamitische AK-partij heeft in de verkiezingen van zondag ongeveer 52 procent van de stemmen gekregen.

Dat blijkt na het tellen van circa 98 procent van de stemmen. 

De naaste belager van Erdogan, Ekmeleddin Ihsanoglu, komt in de voorlopige uitslag uit op een score van 39 procent. In een korte verklaring feliciteerde Ihsanoglu Erdogan met zijn overwinning en wenste hij hem succes.

Bijna 53 miljoen mensen mochten zondag in Turkije een stem uitbrengen. De opkomst was 76 procent, aldus de Turkse krant Hürriyet. De 2,8 miljoen Turkse stemgerechtigden in het buitenland konden al eerder naar de stembus.

Buitenland

Volgens de Turkse overheid maakte hiervan slechts 8,3 procent gebruik. In Nederland namen 18.000 Turken de moeite om te stemmen, 14.000 in Rotterdam en ongeveer 4000 in Deventer. In ons land wonen naar schatting 240.000 geregistreerde Turkse kiezers. Het was voor het eerst dat Turken in het buitenland konden stemmen.

Erdogan bedankte de kiezers tijdens een toespraak op het balkon van het hoofdkwartier van zijn partij in Ankara. "Vandaag heeft de nationale wil wederom gewonnen, evenals de democratie." Hij sprak een menigte van duizenden aanhangers toe. 

Opgewacht

De Turkse kiescommissie maakt de officiële uitslag hoogstwaarschijnlijk pas maandag bekend, maar niet alle fans van Erdogan willen daarop wachten. Toen de premier zondagmiddag zijn huis uit kwam lopen werd hij al opgewacht door een jubelende menigte. "Turkije is trots op u", scandeerden ze. 

Ihsanoglu zei dat er onregelmatigheden zijn waargenomen bij stemlokalen. Zo zouden sommige kiezers foto's hebben gemaakt van hun reeds ingevulde stembiljet. Dat kan betekenen dat een persoon of partij gunsten verleend in ruil voor stemmen, aldus Ihsanoglu.

"De ogen van de wereld zijn op ons gericht", zei hij. "Turkije streeft er naar een democratie van de eerste klas te worden en hopelijk bereikt Turkije dat doel vandaag." Hij zei een officiële klacht in te dienen.

Tijdens de toespraak zei Erdogan ook dat zijn land is begonnen met het evacueren van gewonden uit Gaza. De gewonden worden in Turkije behandeld. 

Volgens Anadolu Agency worden vier personen naar ziekenhuizen in Ankara gebracht.