Een man in Canada die ebola-achtige symptomen vertoonde, blijkt het dodelijke virus niet onder de leden te hebben. Dat hebben testen uitgewezen, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Ontario zondag.

De man, die grieperige en koortsachtige verschijnselen vertoonde, keerde onlangs terug uit Nigeria, waar de noodtoestand uitgeroepen is vanwege het ebolavirus. De man werd in een ziekenhuis in Toronto in quarantaine gehouden.

Ook een Saudiër die vorige week in het ziekenhuis werd opgenomen met symptomen van ebola blijkt het virus niet te hebben gehad. Dat maakte het Saudische ministerie van volksgezondheid zondag bekend.

Riyad had monsters laten afnemen bij de man en naar het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie gestuurd. Daar werd vastgesteld dat de man geen ebola onder de leden had. Hij keerde een week geleden terug uit ebolahaard Sierra Leone met hevige koorts en bloedingen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelde de ebola-uitbraak in West-Afrika vrijdag tot een ''medische noodsituatie van internationale zorg". De WHO vreest dat de situatie de komende maanden eerst nog verergert, voordat er verbetering optreedt.

Tot nu toe verspreidde de ziekte zich over Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Het dodental van de huidige epidemie loopt inmiddels tegen de duizend. Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen ebola. 

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola