Israël en Hamas zijn akkoord gegaan met een nieuwe driedaagse wapenstilstand voor de Gazastrook. Het staakt-het-vuren is zondag om middernacht ingegaan (23.00 uur Nederlandse tijd).

Egypte had opgeroepen tot een nieuw bestand, nadat het vorige staakt-het-vuren vrijdag was beëindigd. Israël stemde in en beloofde maandag onderhandelaars naar Caïro te sturen. Voorwaarde is wel dat het bestand niet wordt geschonden, zeiden functionarissen.

Nadat Israël had ingestemd, volgde ook de militante Palestijnse beweging Hamas.

''Met het oog op de Israëlische acceptatie van het bestand en hun terugkeer zonder voorwaarden, informeren we onze Egyptische broeders over onze positieve respons'', zei een onderhandelaar van de Palestijnse beweging tegen Reuters. Ook de andere Palestijnse groeperingen zouden hebben ingestemd met de wapenstilstand.

De Hamas-vertegenwoordiger benadrukte dat zijn beweging nog steeds dezelfde eisen heeft. Hamas eist onder meer een einde aan de blokkade van de Gazastrook en de vrijlating van gevangenen.

Luchtaanvallen

Na het aflopen van het laatste voorlopige bestand vrijdag voerde Israël een reeks luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Daardoor zijn zeker 20 Palestijnen gedood. Palestijnse milities vuurden tientallen raketten af op Israël. Twee Israëliërs raakten in het weekeinde gewond door Palestijnse mortieren.

Dinsdag verlieten Israëlische tanks de Gazastrook, nadat meer dan dertig Palestijnse tunnels rondom het door Israël van de buitenwereld afgesloten gebied waren vernietigd. Aan Palestijnse zijde zijn sinds de lancering van het Israëlische offensief op 8 juli zeker 1900 doden gevallen. Aan Israëlische kant kwamen 64 militairen en drie burgers om.

Positief

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft positief gereageerd op het staakt-het-vuren. Het is volgens de Zuid-Koreaan nu zaak om te voorkomen dat het conflict opnieuw escaleert.

''Ik hoop dat deze wapenstilstand beide partijen, onder Egyptisch toezicht, een nieuwe kans geeft op een duurzaam staakt-het-vuren'', zei Ki-moon. ''Dat is in het belang van beide bevolkingsgroepen en vormt een vertrekpunt vanaf waar de onderliggende pijnpunten van beide kanten kunnen worden besproken.''

Turkije

De Turkse regering begint zo snel mogelijk met het vervoeren van Palestijnen uit de Gazastrook, die gewond zijn geraakt in de oorlog met Israël, naar Turkije om daar medisch te worden behandeld. Dat heeft de winnaar van de Turkse presidentsverkiezingen van zondag, de huidige premier Recep Tayyip Erdogan, gezegd.

Hij sprak over het evacueren van de Palestijnen naar Turkije in zijn overwinningstoespraak. Erdogan liet zich niet uit over het aantal Palestijnen dat hij tijdelijk voor medische behandeling naar Turkije wil laten overkomen.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict