Een oproep tot een wapenstilstand in Oost-Oekraïne is zondag afgewezen door het regeringsleger. 

Volgens een woordvoerder van de strijdkrachten kan pas een staakt-het-vuren worden afgekondigd als de opstandelingen hun wapens neerleggen en zich overgeven.

De legerwoordvoerder plaatste vraagtekens bij de oprechtheid van de opstandelingen. ''Als dit initiatief echt is, moeten ze dat tonen met praktische stappen, niet met woorden. Door witte vlaggen te laten zien en hun wapens neer te leggen.''

Rebellenleider en premier Aleksandr Zahartsjenko van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' had opgeroepen tot een bestand, omdat een humanitaire ramp zou dreigen.

De stad Donetsk kampt met tekorten aan water, voedsel, medicijnen en elektriciteit. Er wonen ongeveer een miljoen mensen in de stad. De opstandelingen krabbelden later terug en lieten weten dat het leger eerst de militaire acties moet staken, voordat gesproken kan worden over een wapenstilstand.

De belegering van rebellenbolwerk Donetsk leek zondag dan ook onverminderd door te gaan. Inwoners spraken over zware beschietingen met artillerie.

Humanitaire hulp

De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) liet zondag weten dat Rusland met Oekraïne, de Verenigde Naties en het Rode Kruis praat over het sturen van humanitaire hulp naar het oosten van Oekraïne. 

De bewindsman noemde het ''een prioriteit'' om afspraken te maken over hulp aan Donetsk en Loehansk in Oekraïne.

Strategisch

Ondertussen proberen de Oekraïense troepen het strategisch gelegen Krasnyj Loetsj in handen te krijgen. Bij de stad wordt zware strijd geleverd tussen regeringsmilitairen en pro-Russische opstandelingen, liet de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zondag weten.

Krasnyj Loetsj ligt tussen rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk. Ook loopt er een belangrijke weg naar de Russische grens door de stad. De opstandelingen lijken Krasnyj Loetsj dan ook niet zonder slag of stoot op te geven. ''De strijd gaat onverminderd door'', zei een woordvoerder van de raad.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne