Zeker vijfhonderd yezidi's zijn door de oprukkende moslimextremisten van de Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS, gedood en begraven in massagraven. 

De leden van de religieuze minderheid liggen verspreid over meerdere massagraven, zegt de Iraakse minister Mohammed Shia al-Sudani van Mensenrechten zondag.

De autoriteiten zeggen over bewijzen te beschikken dat er vrouwen en kinderen levend begraven zijn bij de inname van de noordwestelijke stad Sinjar. Ook hebben de terroristen ongeveer driehonderd vrouwen ontvoerd die zij als slaven gebruiken.

Zondagochtend schreef het Turkse persbureau Anadolu Agency, op gezag van een lokale gouverneur, nog dat meer dan 10.000 yezidi's uit het Sinjar-gebergte in het noordwesten van Irak zijn gered

Opmars

De extremisten riepen eind juni een islamitische staat uit in delen van Syrië en Irak. Ze zijn met een snelle opmars bezig.

Het Amerikaanse leger begon vrijdag posities van IS in het noorden van Irak te bombarderen, om Amerikanen en duizenden gevluchte yezidi's in de autonome regio Koerdistan te beschermen tegen de terreur van IS.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk sturen voedsel en water naar het Sinjar-gebergte om de door IS omsingelde yezidi's te helpen. De Amerikaanse president Barack Obama gaat ervan uit dat het probleem niet in enkele weken is opgelost. "Dit is een langetermijnproject'', zei hij.

Luchtaanvallen

Zondag voerde de VS opnieuw luchtaanvallen uit tegen strijders van IS in het noorden van Irak. Een militaire woordvoerder zei dat drones en gevechtsvliegtuigen de soennitische extremisten hebben bestookt in de buurt van Arbil.

Hij zei dat de acties waren bedoeld om de Koerdische strijders (peshmerga's) te beschermen tegen IS. Volgens het Amerikaanse centrale commando heeft het leger in vijf uur tijd aanvallen op vijf doelen uitgevoerd. Daarbij zouden onder meer gepantserde voertuigen en een stuk artillerie zijn getroffen, aldus de nieuwszender CNN.

De Amerikanen zijn vrijdag begonnen met de luchtacties. De Koerden zijn blij met de aanvallen, maar vinden die niet voldoende. President Masoud Barzani van de Koerdische autonome regio in Irak heeft de internationale gemeenschap opgeroepen wapens te leveren aan de Koerden. De Koerdische strijders hebben die volgens hem hard nodig bij de strijd tegen de oprukkende extremisten.

Heroveren

Wel hebben Koerdische troepen zondag twee plaatsen kunnen heroveren die in handen waren van IS. De Koerden kregen daarbij hulp van Amerikaanse gevechtstoestellen, zei een hoge Koerdische functionaris zondag tegen persbureau Reuters.

Ondanks de overwinningen verwacht de functionaris niet dat het conflict nu snel is beslecht. Het is dan ook onduidelijk hoelang de Koerden Amerikaanse luchtsteun nodig denken te hebben. ''Zoals president Obama zei: er is geen tijdslimiet'', zei de functionaris.

De Amerikaanse regering heeft ook ''een beperkt aantal'' medewerkers teruggetrokken van de ambassade in Bagdad en van het consulaat in Arbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de medewerkers uit veiligheidsoverwegingen zijn overgeplaatst naar de stad Basra in het zuiden van Irak en de Jordaanse hoofdstad Amman.

Bekeren

Zondagmiddag verstreek er een deadline voor ongeveer driehonderd yezidi's om zich te bekeren tot de islam of te sterven. Het is niet duidelijk of de Iraakse minister over deze groep sprak toen hij het dodental noemde. Het yezidisme is een van de oudste geloofsuitingen en combineert elementen uit onder meer het christendom en de islam.

De strijders van IS maken zich schuldig aan onthoofdingen, stenigingen, verkrachtingen en andere vormen van marteling. Iedereen die niet hun interpretatie van de soennitische islam volgt, wacht de dood.

Strijders hebben via Twitter duizenden dreigberichten richting VS en bondgenoten geplaatst, met gruwelijke foto's van buitenlandse militairen die tijdens eerdere gevechten in Irak gesneuveld zijn.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier