Bij de Turkse presidentsverkiezingen zijn zondagochtend onregelmatigheden waargenomen. Dat heeft presidentskandidaat Ekmeleddin Ihsanoglu gezegd.

Volgens de politicus fotografeerden kiesgerechtigden hun stembiljetten. 

Ihsanoglu denkt dat de stemmers de foto's maken om te bewijzen dat ze op een bepaalde partij hebben gestemd en in ruil hiervoor geld of cadeaus ontvangen. Het kopen van stemmen is in Turkije verboden. Ihsanoglu zei dat hij een officiële klacht zou indienen. 

In het zuidoostelijk gelegen Sanliurfa is een man opgepakt die de naam van premier Recep Tayyip Erdogan op meerdere stembiljetten probeerde aan te kruisen. Later gingen politici van Erdogans AK-partij en de oppositie op een politiebureau met elkaar op de vuist. 

Desondanks waren internationale verkiezingswaarnemers tot nu toe tevreden over het verloop van de stembusgang. Het hoofd van een groep toezichthouders van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei dat het stemproces 'soepeltjes' verliep. 

Ceremoniële functie

De Turkse bevolking kiest zondag een nieuwe president. Hoewel er drie kandidaten meedoen, lijkt de winst Erdogan nauwelijks te kunnen ontgaan. Het presidentschap is een grotendeels ceremoniële functie in Turkije, maar daar wil Erdogan zo snel mogelijk verandering in brengen. 

Het is voor het eerst dat de Turkse president rechtstreeks door het volk wordt gekozen. Voorheen deed het parlement dat. De campagnes van Erdogan en zijn rivalen Ihsanoglu en Selahattin Demirtas spitsten zich vooral toe op het Israëlische offensief in Gaza, vredesbesprekingen met de Koerdische PKK en de antiregeringsprotesten van vorig jaar.