Turkije kiest zondag voor het eerst een nieuwe president. Voorheen ging het parlement daarover. Favoriet is premier Recep Tayyip Erdogan. Als hij in de eerste ronde niet meer dan 50 procent behaalt, volgt een tweede ronde.

De bijna 53 miljoen stemgerechtigden kiezen niet alleen een nieuw staatshoofd, maar ook de vorm van het nieuwe presidentiële systeem. Erdogan wil namelijk meer macht en invloed als president dan zijn door het parlement benoemde voorgangers konden uitoefenen.

De twee grootste oppositiepartijen hebben Ekmeleddin Ihsanoglu, een vroegere topman van een islamitische organisatie, als compromis naar voren geschoven in de hoop dat hij kiezers van links en rechts kan aantrekken. Ihsanoglu (70) is tegen een presidentieel systeem, waarin het staatshoofd de grootste macht heeft.

Turken in buitenland

De 2,8 miljoen Turkse stemgerechtigden in het buitenland hebben hun stem al kunnen uitbrengen. Volgens de Turkse overheid maakte hiervan slechts 8,3 procent gebruik.

In Nederland namen 18.000 Turken de moeite om te stemmen, 14.000 in Rotterdam en ongeveer 4000 in Deventer. In ons land wonen naar schatting 240.000 geregistreerde Turkse kiezers. Het was voor het eerst dat Turken in het buitenland konden stemmen.