
Duizenden yezidi's gered uit bergen Irak
Dat schrijft het Turkse persbureau Anadolu Agency zondag op gezag van een lokale gouverneur.
De aantallen variëren van 15.000 tot 30.000. De yezidi's waren naar het gebied gevlucht uit angst voor de oprukkende moslimextremisten van de Islamitische Staat (IS).
De yezidi's zijn via de doorgang de grens over naar Syrië gevlucht, waar ook veel Koerden wonen. Vanuit Syrië zijn ze weer teruggeleid naar het noorden van Irak, naar de stad Zakho in de Koerdische autonome regio.
Volgens een lokale gouverneur verlopen de reddingswerkzaamheden goed, maar is er meer hulp nodig om de evacuatie van de door IS omsingelde yezidi's te versnellen.
Tientallen van hen zijn al omgekomen door een combinatie van honger, dorst en hitte in het dorre gebergte. De tijd dringt om iedereen daar op tijd weg te krijgen. Hoeveel mensen er nog in de bergen zitten is onduidelijk, maar de meesten zouden er inmiddels weg zijn.
Luchtaanvallen
Volgens een woordvoerder van de Koerdische strijdmachten was de doorgang mogelijk door Amerikaanse luchtaanvallen op posities van de radicale IS. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden zaterdag opnieuw aanvallen uit op militaire doelen van IS in de buurt van de plaats Sinjar.
Ook heeft het Amerikaanse leger zaterdagavond nieuwe pakketten met water en voedsel gedropt voor de verjaagde yezidi-minderheid. Zij zitten al dagen vast in het gebergte.
Fabius
De Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken is zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangekomen voor overleg over de IS. Fabius reist later door naar de stad Arbil. Fabius spreekt er met vertegenwoordigers van de lokale autoriteiten, van de Franse gemeenschap in het gebied en van de vervolgde christelijke en yezidische minderheden.
Frankrijk en Groot-Brittannië sturen hulpgoederen naar het noorden van Irak. Ze helpen vluchtelingen met tenten, water, voedsel en andere hulpgoederen. De Franse president François Hollande sprak zaterdag zijn steun uit voor de Amerikaanse luchtaanvallen op posities van IS, en bood humanitaire hulp aan.
Obama
Bij de Amerikaanse luchtaanvallen in Irak zijn wapens en materieel van strijders van de IS vernietigd, meldde de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag. Obama liet tevens weten dat de militaire hulp aan Koerdische troepen in Irak is uitgebreid.
De president drong er nogmaals op aan dat er een Iraakse eenheidsregering gevormd moet worden om de huidige crisis te bezweren. Hij herhaalde dat de Verenigde Staten niet opnieuw in een oorlog in Irak zullen worden meegesleurd.
VN-Veiligheidsraad
Soennitische strijders van IS hebben grote delen van Irak en Syrië ingenomen. Ze dreigen leden van andere religies of stromingen binnen de islam te doden als die zich niet bekeren tot hun geloof.
De VN-Veiligheidsraad bekijkt een ontwerpresolutie van Groot-Brittannië die het mogelijk maakt om sancties in te stellen tegen strijders van IS. Met de resolutie moeten bijvoorbeeld tegoeden van IS-kopstukken bevroren kunnen worden.
De vijftien leden van het hoogste adviesorgaan van de Verenigde Naties hebben het extremistische geweld in grote delen van Irak en Syrië ''in de krachtigste termen'' veroordeeld.
Vluchtelingen
Door het conflict in de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak zijn al ruim 600.000 burgers vluchtelingen geworden. Dat hebben de Verenigde Naties zaterdag gemeld. Het gaat om 380.000 Irakezen die op de vlucht zijn geslagen voor de strijders van de IS en 230.000 mensen die de burgeroorlog in buurland Syrië zijn ontvlucht.
In Syrië vergroot de radicale Islamitische Staat (IS) zijn machtspositie. De radicale soennitische strijders hebben in de olierijke en strategisch belangrijke provincie Deir ez-Zor na dagenlange gevechten drie Syrische steden heroverd.