De pro-Russische separatisten in Oekraïne zijn bereid tot een bestand met de Oekraïense regering in Kiev. 

Premier Aleksandr Zahartsjenko van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' laat zaterdag weten dat het nodig is de wapens neer te leggen om een humanitaire ramp te voorkomen.

Zahartsjenko zegt dat de stad Donetsk, het bolwerk van de rebellen, kampt met een gebrek aan water, voedsel en elektriciteit. Ook zijn er nauwelijks nog medicijnen in de stad met circa één miljoen inwoners.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben zaterdag nog laten weten het eens te zijn dat een Russische interventie op Oekraïens grondgebied niet zonder gevolgen zal blijven als dat gebeurt zonder toestemming van de Oekraïense regering. 

Humanitaire missie

De NAVO houdt er rekening mee dat de Russen Oost-Oekraïne binnenvallen onder het mom van een humanitaire of vredesmissie. Oekraïense militairen en pro-Russische separatisten vechten in het oosten van Oekraïne tegen elkaar.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet zaterdag weten dat minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry heeft gesproken over de situatie in het oosten van Oekraïne. Lavrov heeft Kerry gezegd dat er dringend maatregelen moeten worden genomen om humanitaire ramp in het door oorlogsgeweld getroffen gebied te voorkomen.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU |