Het Oekraïense leger heeft in het oosten van het land het strategisch gelegen stadje Krasnji Loetsj ingenomen. Hierdoor is de grote stad Donetsk, bolwerk van de pro-Russische separatisten, omsingeld. 

Dat heeft een commandant van de rebellen, Igor Girkin, zaterdag gezegd.

Krasnji Loetsj ligt aan een van de twee wegen die Donetsk verbindt met Loehansk, de andere grote stad in het rebellengebied, en is een belangrijke toegangsweg tot grote delen van het gebied dat de rebellen in handen hebben.

"De Donetsk-Horlivkagroep van strijders van Novorossija is volledig omsingeld", zei Girkin, beter bekend onder zijn nom de guerre Strelkov, op social media. Novorossija, of Nieuw Rusland, is een naam die gebruikt wordt om het rebellengebied mee aan te duiden.

Invasie

Ondertussen liggen Rusland en Oekraïne liggen in de clinch over een vermeende Russische poging tot een invasie. Volgens een hoge Oekraïense regeringsfunctionaris probeerden de Russen militairen de grens over te smokkelen, onder het mom van humanitaire hulpverlening. ''Sprookjes'', reageren de Russen.

De Oekraïners beschuldigen de Russen ervan een humanitair konvooi met legerescorte naar de grens te hebben gestuurd. De Russen stelden volgens het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform dat zij met het Rode Kruis hadden overlegd over de aanwezigheid van vredestroepen, maar volgens Oekraïne ontkende de hulporganisatie dat.

Konvooi

Oekraïne zou hebben voorkomen dat de Russische troepen het land binnentrokken. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin belde hij met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov, die beloofde het konvooi te stoppen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet zaterdagmiddag niets heel van het Oekraïense verhaal. ''Kiev wordt steeds inventiever in het bedenken van sprookjes'', sneerde een woordvoerster. ''De (Oekraïense) nationale garde moet waarschijnlijk verslag uitbrengen over hun prestaties in het veld, dus bedachten ze een paar wapenfeiten.''

Gevaar

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Oekraïne benadrukte juist dat het gevaar mogelijk nog niet is geweken. ''Oekraïne heeft genoeg grond te vrezen dat dit konvooi opnieuw gebruikt kan worden voor verdere escalatie van de spanning'', schreef het departement in een verklaring.

''Als zogenaamde vredestroepen de grens oversteken, beschouwt Oekraïne dat als een daad van agressie. ''En dan hebben we het volledige recht onszelf te verdedigen'', waarschuwde een woordvoerder van president Petro Porosjenko in een verklaring. De president zou over de situatie hebben overlegd met het Rode Kruis en de Verenigde Staten.

De NAVO waarschuwde vorige week nog dat Rusland onder valse voorwendselen zou kunnen proberen Oost-Oekraïne binnen te vallen. De Russen zouden duizenden militairen hebben samengetrokken bij de grens met het buurland.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne