Bij een Amerikaanse luchtaanval op de soennitische militie Islamitische Staat (IS) in Noord-Irak zijn zeker twintig jihadisten gedood.

55 andere personen raakten gewond. Dit hebben Koerdische bronnen in Noord-Irak zaterdag gezegd.

Het Pentagon maakt vrijdag bekend dat de VS zijn begonnen met het bombarderen van IS in Irak. President Barack Obama had daar donderdag toestemming voor gegeven.

Bij de Amerikaanse luchtaanvallen in Irak zijn wapens en materieel van strijders van de Islamitische Staat vernietigd. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd. Obama liet tevens weten dat de militaire hulp aan Koerdische troepen in Irak is uitgebreid. 

De president drong er nogmaals op aan dat er een Iraakse eenheidsregering gevormd moet worden om de huidige crisis te bezweren. Hij herhaalde dat de Verenigde Staten niet opnieuw in een oorlog in Irak zullen worden meegesleurd. 

Yezidi's

Obama gaat bekijken hoe hij de duizenden yezidi's die in Noord-Irak de bergen in zijn gevlucht, via een ''veilige corridor'' naar een andere plek kan brengen. Obama zei dat zaterdag in een televisietoespraak. Hij liet weten dat zijn Franse ambtgenoot François Hollande en de Britse premier David Cameron de VS willen helpen bij de humanitaire missie in Irak.

Tussen de 15.000 en 55.000 yezidi's zitten vast op een aantal bergtoppen, omsingeld door strijders van de Islamitische Staat, die de yezidi's als duivelsaanbidders zien.

Bekijk de beelden:

Vluchtelingen

Door het conflict in de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak zijn ruim 600.000 vluchtelingen geworden. Dat hebben de Verenigde Naties zaterdag gemeld. 

Het gaat om 380.000 Irakezen die op de vlucht zijn geslagen voor de strijders van de soennitische groepering Islamitische Staat (IS) en 230.000 mensen die de burgeroorlog in buurland Syrië zijn ontvlucht.

Volgens de VN zijn alleen al sinds afgelopen maandag 200.000 Irakezen van huis en haard verdreven. Vooral christenen en leden van de religieuze yezidi-minderheid zijn gevlucht voor de soennitische extremisten van IS.

Tussen de 15.000 en 55.000 yezidi's zitten vast op een aantal bergtoppen, omsingeld door strijders van de Islamitische Staat, die de yezidi's als duivelsaanbidders zien.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier