Een Egyptische rechtbank heeft zaterdag de Vrijheids- en Rechtvaardigheidspartij (FJP) verboden, de politieke tak van de Moslim Broederschap.

De Broederschap zelf werd vorig jaar al verboden.

De rechter verbood de FJP toen niet expliciet. Daardoor leek de partij de mogelijkheid te behouden aan verkiezingen deel te nemen. Met de uitspraak van zaterdag lijkt de oudste islamistische beweging van het Arabische land helemaal van het politieke leven uitgesloten. Tegen de uitspraak van zaterdag is geen hoger beroep mogelijk.

Mohamed Mursi, de eerste democratisch gekozen president van Egypte en voortgekomen uit de Moslim Broederschap, werd vorig jaar afgezet door een staatsgreep van het leger. Sinds februari beschouwen de nieuwe machthebbers de Moslim Broederschap als ''terroristische vereniging''. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn meer dan 1300 leden van de Broederschap gedood en meer dan 3500 gearresteerd.

In de herfst moeten de eerste parlementsverkiezingen plaatsvinden volgens de nieuwe grondwet die in januari is aangenomen. Na het verbod op de FJP moet een rechtbank nog beslissen over de ontbinding van de salafistische partij Nur.