De Verenigde Staten staan niet toe dat soennitische strijders van de Islamitische Staat (IS) (voorheen ISIS) een kalifaat oprichten in het Midden-Oosten.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag (lokale tijd) in een interview met de New York Times.

''We hebben een strategisch belang bij het terugdringen van IS'', stelde Obama. Hij waarschuwde echter dat de soennieten niet louter militair kunnen worden aangepakt.

IS heeft volgens de president weinig aantrekkingskracht op de gemiddelde soenniet, maar de groep zou momenteel ''een vacuüm'' vullen.

Als de onvrede onder soennieten niet wordt weggenomen, zijn problemen volgens de president onvermijdelijk. Daarom zoeken de VS naar ''partners op de grond die in staat zijn de leegte te vullen''. Anders kan IS voor korte tijd worden verjaagd, maar ''keren ze terug zodra onze vliegtuigen zijn vertrokken'', concludeerde Obama.

''De vraag is niet hoe we ze militair kunnen stoppen'' vervolgde de president, ''maar hoe we in contact kunnen treden met een soennitische meerderheid in een gebied dat, momenteel, is afgesneden van de wereldeconomie.''

Volgens Obama zijn de VS een partner van Irak, maar moet dat land uiteindelijk de eigen problemen oplossen. ''We gaan niet een stel Amerikaanse troepen sturen om de zaken onder controle te houden'', waarschuwde hij. Iraakse groeperingen moeten volgens de president laten zien dat ze kunnen samenwerken in een ''verenigde Iraakse regering.''

Voedselpakketten

De VS heeft opnieuw voedselpakketten en water gedropt in Irak. Drie vliegtuigen hebben 72 pakketten met daarin 28 duizend maaltijden en bijna 5700 liter water afgeworpen. Dat gebeurde boven een berg waar tienduizenden leden van de yazidi-stam heen zijn gevlucht.

De leden van de stam ontvluchtten hun huizen nadat de Islamitische Staat een ultimatum had gesteld. Ze konden zich tot de islam bekeren, een speciale belasting betalen of hun biezen pakken. Deden ze dat niet, dan werden ze gedood.

Ongeveer vijftigduizend yazidi's sloegen vervolgens op de vlucht. Volgens de Verenigde Naties is de helft van hen nog kind. De stamleden, volgers van een eeuwenoude religie, houden zich nu al dagen schuil op de berg. Er is daar geen voedselvoorziening of water.

De vliegtuigen die de dropping uitvoerden werden beschermd door twee straaljagers. Het is de tweede dropping in twee dagen. Vrijdag werd in de vroege ochtend ook al een dropping uitgevoerd. Toen werden achtduizend maaltijden en ruim twintigduizend liter water afgeworpen.

Bedreiging

De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft de Iraakse president Fuad Masum vrijdag gesproken over de Amerikaanse luchtaanvallen op rebellen van de Islamitische Staat (IS) in Noord-Irak. 

Ook heeft de Amerikaan er bij zijn Iraakse collega in een telefoongesprek op aangedrongen dat Bagdad snel een nieuwe regering moet vormen, meldt het Witte Huis.

"De vice-president benadrukt de bedreiging die IS vormt voor alle Irakezen. De VS benadrukt dat ze betrokkenheid is en steun geeft aan alle burgers van Irak die zich tegen dit internationale gevaar moeten beschermen", luidt de verklaring vanuit Washington.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier