VS voeren tweede serie luchtaanvallen op Irak uit
De bombardementen vonden plaats in de buurt van Arbil, de hoofdstad van de semiautonome Koerdische regio.
President Obama kondigde donderdag Amerikaanse luchtaanvallen op IS aan, maar benadrukte wel dat hij geen troepen naar Irak zal sturen. Obama heeft geen "specifieke einddatum" voor de militaire acties tegen Islamitische Staat in Irak vastgelegd. Het hangt van de veiligheidssituatie af, wanneer er aan de aanvallen een einde komt.
Volgens een woordvoerder van het Pentagon hebben twee Amerikaanse Hornet-straaljagers bommen laten vallen op een mobiel artilleristuk van de IS, dat werd ingezet tegen Koerdische strijdkrachten die de stad Arbil verdedigen. In deze stad is ook een Amerikaans consulaat.
De Iraakse regering heeft vrijdag een vliegtuig vol munitie naar de stad gestuurd om daar de strijders te ondersteunen. De Amerikanen werken samen met Bagdad om ervoor te zorgen dat een verder verzoek om wapens en toebehoren, waaronder mortieren en AK-47's, "zo snel mogelijk" kan worden ingewilligd.
Humanitaire hulp
De Verenigde Staten hebben zaterdag voor de tweede keer een luchtdropping uitgevoerd om humanitaire hulp te bieden aan de mensen in Noord-Irak, laat het Pentagon laten weten.
Rondom de Iraakse stad Sinjar zijn in totaal 72 pakketten met voedsel en water geland om de Iraakse bevolking te ondersteunen. Het gaat om zeker 28.000 porties van het Amerikaanse militaire voedselrantsoen en ruim 5700 liter water. De lading werd vervoerd met drie militaire vrachtvliegtuigen, onder begeleiding van twee F-18 gevechtsvliegtuigen.
Vooral de ongeveer 140.000 leden van de religieuze Yezidi-minderheid uit de noordelijke regio's hebben de hulp hard nodig. Zij zijn op de vlucht geslagen voor de snel oprukkende radicale milities van de IS.
Biden
De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft de Iraakse president Fuad Masum vrijdag gesproken over de Amerikaanse luchtaanvallen. Ook heeft de Amerikaan er bij zijn Iraakse collega in een telefoongesprek op aangedrongen dat Bagdad snel een nieuwe regering moet vormen, meldt het Witte Huis.
"De vice-president benadrukt de bedreiging die IS vormt voor alle Irakezen. De VS benadrukt dat ze betrokkenheid is en steun geeft aan alle burgers van Irak die zich tegen dit internationale gevaar moeten beschermen", luidt de verklaring vanuit Washington.
Reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders dringend aan weg te blijven uit de regio Arbil. Dat is het gebied van Koerdistand dat door het ISIS-jihadleger wordt bedreigd.
In het gebied zijn bijna honderd Nederlanders die zich hebben gemeld bij de Nederlandse ambassade. Het gebied gold tot begin van deze maand nog als veilig. Voor de rest van Irak geldt ook een negatief reisadvies.
Begrip
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vindt het een goede zaak dat de VS de Iraakse bevolking "op verzoek van Irak" te hulp zijn geschoten tegen de oprukkende strijders van Islamitische Staat.
In een reactie geeft Timmermans aan dat Nederland er begrip voor heeft dat Irak hulp nodig heeft om de opmars van IS te stoppen. "We zijn allemaal getuige van de verschrikkelijke geweldsspiraal die IS in Irak heeft veroorzaakt. Nederland vindt het een goede zaak dat de Amerikanen de Iraakse overheid op hun verzoek te hulp schieten om de Iraakse bevolking, inclusief de minderheden die nu in het nauw zitten, te beschermen", aldus de bewindsman.